*ALEXANDRU CEL BUN: Camere de luat vederi în locuri „fierbinţi”…
E vremea în care, în primării, se fac bugetele locale. Se fac calcule şi previziuni, se stabilesc iar apoi se răstoarnă priorităţile. Că oricum ai face, banii tot n-ajung pentru toate câte îşi propun edilii. Mai ales că, celor mai mulţi, ca urmare a noilor metodologii de alocări financiare pentru echilibrarea bugetelor locale, nu li s-au mai dat bani. S-a ţinut cont de anumite baremuri şi nişte criterii stabilite la nivel naţional. Nu s-a mai ţinut cont de specificul unor localitaţi, care trec cu chetuielile dincolo de graniţa respectivei unităţi administrativ-teritoriale. Cum este şi cazul comunei Alexandru cel Bun.
Legat de acest aspect, primarul Ion Rotaru a declarat: „Ne-au dat bani, dar mai puţini cu vreo 7miliarde lei vechi. Aşa a rezultat din formula lor de calcul. Pentru comune au pus barem de 15 miliarde lei vechi. Cine face peste peste această sumă, li se ia şi apoi li se dă primăriilor care nu fac 15 miliarde lei vechi. Dar nu se ţine cont de alte particularităţi. Noi avem în comună şi Sanatoriul Bisericani, trebuie şi acolo mulţi bani. Asta este! Am fost peste tot, şi la Bucureşti, dar n-am rezolvat nimic. S-a hotărât ca banii de echilibrare a bugetelor locale să nu mai fie daţi prin consiliile judeţene, ca să nu mai aibă putere preşedinţii lor. Dar au lovit în primării, în comunităţile locale.”
În condiţii de buget local diminuat, am vrut să aflăm ce şi-a propus să facă primarul Ion Rotaru: „Continuăm investiţiile de la Sanatoriul Bisericani. Vreau să fac măcar băile şi instalaţiile sanitare, pe banii mei. Mă voi ocupa numai de drumuri, spre asta voi orienta resursele financiare locale pe care le voi avea la dispoziţie. Mi-am propus să modernizez sistemul de iluminat public, să fie cu leduri. Pentru semestrul II am propus să montăm camere de luat vederi în locuri „fierbinţi”. Cam astea vor fi investiţiile mari prevăzute pentru anul 2015.”
După care, edilul şef din comuna Alexandru cel Bun şi-a amintit şi de investiţiile mari aflate în derulare, la care are de achitat partea locală de contribuţie financiară. Este vorba de sistemul de canalizare de la Bisericani în jos, de modernizarea unor drumuri.
*DULCEŞTI: Noua şcoală, tot la stadiu de fundaţie… fisurată!
În privinţa alocărilor bugetare venite de la centru, primarul Mihai Michiu n-are ce comenta. Nici nu l-ar ajuta cu nimic asta. „Bugetul s-a împărţit cum s-a împărţit…E bine aşa! Toată lumea vrea mai mulţi bani, dar dacă nu-i de unde…Eu sunt mulţumit de cât ni s-a dat. Mi-a dat, nu mi-a luat…”
Cât despre investiţiile pentru acest an, problema lor va fi tranşată în şedinţa consiliului local, atunci când se va analiza şi vota bugetul local. Asta rămâne de văzut.
Din fonduri guvernamentale, alocate prin Ordonanţa 28/2014, primarul de Dulceşti are aprobată o finanţare pentru modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 6,7 km. La asfaltare, urmează să intre mai multe tronsoane, în satele Dulceşti, Roşiori şi Corhana. Normal, lucrările vor putea începe atunci când vor veni banii. Dar încă nu se ştie când…
O investiţie cu cântec este cea de la ceea ce se voia a fi o şcoală nouă, în satul Dulceşti. Lucrările au început prin 2012 şi de atunci tot la stadiu de fundaţie au rămas şi acum. Nici nu mai puteau continua din moment ce fundaţia s-a…fisurat înainte de a se înălţa pereţii, nu mai zicem de acoperiş. Cum s-a întâmplat minunea, încă nu s-a lămurit treaba. Vina a fost aruncată pe costructor. Pentru asta s-a ajuns şi în instanţa de judecată. Şi acolo a rămas, nimeni s-a mai mişcat un deget, nu s-au luat măsuri cu cei vinovaţi…nici construcţia n-a mai continuat.
Timp în care elevii din Dulceşti merg la orele de curs pe două schimburi.
*SĂVINEŞTI: Prima sală de fitness în rural
Primarul Daniel Horciu şi-a stabilit clar planul investiţiilor ce urmează a fi realizate pe parcursului anului 2015. A făcut asta numai după ce s-a uitat cu mare atenţie în visteria primăriei, ca să ştie exact pe ce fonduri mizează. Doar vremea nefavorabilă este cea care îl ţine în loc.
Cu ce lucrări se va începe, ne spune edilul şef din Săvineşti: „Prioritară este investiţia de la gazul metan. Facem extinderi de reţea, pe o lungime de 1,2 km. Astfel de lucrări vor fi executate pe străzile Macului, Dumitriţei şi Preot Macovei. Aşteptăm ca vremea să ne permită începerea lor.”
Mai sunt şi alte investiţii în atenţie şi care vor fi toate realizate numai cu fonduri de la bugetul local, a ţinut să precizeze primarul Danile Horciu. Este propusă asfaltarea mai multor tronsoane rutiere, vreo 2 km pe strada Grădinarilor, unde se vor face şi reparaţiile necesare ca urmare a lucrărilor care s-au executat la sistemul de apă şi canal din acea zonă.
Tina CONDREA