Neamțul, “Polul” frigului din România!

*Ieri dimineață, în partea de munte a județului s-au înregistrat minus 18 grade Celsius
Iarnă ca-n povești, cu multă zăpadă și ger. Ieri dimineață, în județul Neamț ningea neîntrerupt, meteorologii au măsurat cele mai scăzute valori din țară, respectiv minus 18 grade Celsius pe masivul Ceahlău, valori mai mici chiar decât cele înregistrate pe Vârful Omu. Frig pătrunzător a fost și în partea de est a județului, unde la ora 9, la Târgu Neamț și Piatra Neamț erau câte minus 8 grade Celsius. La Roman, mercurul din termometre arăta 6 grade Celsius.
În aceeași zi cu iarnă autentică, meteorologii au măsurat 33 de centimetri pe crestele masivului Ceahlău, iar la Piatra Neamț și Târgu Neamț câte 6 centimetri. În prima parte a acestei săptămâni, pentru Piatra Neamț, Administrația Națională de Meteorologie prevestesc nopți geroase, cu minime care vor scădea până la minus 15 grade Celsius. Nici temperaturile diurne nu vor fi “prietenoase”, respectiv între minus 5 și minus 7 grade Celsius. Dacă până miercuri va fi rece, de joi, valorile aerului vor fi mai mari, e vorba de 6 grade Celsius. În aceeași zi e posibil să plouă.
În Moldova, în perioada 15 -21 ianuarie, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, vremea va intra într-un proces de răcire, de la o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 4 grade Celsius, până la valori de -2…-1 grade Celsius în data de 14 ianuarie. A doua săptămână va debuta cu o încălzire treptată, până în 18 ianuarie, când mediile maximelor vor atinge 4 grade Celsius, însă ulterior se va răci ușor. Nopțile vor urma în general aceeași evoluție, cu răcire, mai accentuată în intervalul 13 -15 ianuarie, când media minimelor va atinge -10 grade Celsius. Până în 18 ianuarie se va încălzi, cu minime ce vor oscila între -4 și 0 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în perioada 17 -21 ianuarie. În rest se vor semnala doar trecător precipitații slabe.
V. ANDRIEȘ