În Neamţ, păduri de furat pentru toţi!

lemn*Ieşeni şi bucureşteni prinşi de poliţiştii nemţeni cu buşteni fără documente

Mai multe acţiuni de depistare a celor care fură arbori din pădurile nemţene s-au desfăşurat în acest week-end, cu rezultate remarcabile. În urma acestor verificări ale poliţiştilor însoţiţi de pădurari din mai multe ocoale silvice au fost prinşi cu buşteni fără documente nu doar nemţeni, ci şi ieşeni şi bucureşteni, semn că aria de acţiune a celor care fură arbori s-a cam restrâns de când a intrat în vigoare radarul pădurilor. Au fost confiscaţi în total aproape 50 metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă 30.000 lei prejudiciu, însă este vorba de un prejudiciu teoretic, pentru că lemnele s-au întors în custodia ocoalelor silvice din care au fost tăiate.

Cea mai mare captură este cea făcută vineri, 17 octombrie, în comuna Ceahlău, acolo unde poliţiştii au găsit într-o parcare un autotractor cu semiremorca plină de buşteni, dar fără documente. „În ziua de 17 octombrie 2014, în jurul orei 20, polițiștii din cadrul PP Ceahlău au identificat într-o parcarea de pe raza localității un autotractor ce avea încărcat în semiremorcă material lemnos, iar în urma verificărilor efectuate de poliţişti şi de inginerii silvici, s-a stabilit că autovehiculul era încărcat cu 39,47 mc cherestea răşinoase, iar la data de 17.10.2014, în jurul orei 19, o societate din Grinţieş, a expediat materialul lemnos cu autovehiculul depistat, fără a emite documente de transport”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Firma din Grinţieş a emis un aviz de însoţire secundar abia după livrare, în jurul orei 21,30, ceea ce încalcă normele legale, astfel că administratorul societăţii a fost sancţionat.

„Administratorul societății a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.000 lei, conform art.19 din Legea 171/2010, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”, a mai spus ofiţerul de presă. Lemnul, în valoare de 24.000 lei, a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului.

O acţiune tematică au derulat vineri şi sâmbătă şi poliţiştii de la Secţia Rurală Sagna împreună cu pădurarii de la Ocolului Silvic Horia. Primul prins cu lemne furate a fost un bărbat de 44 de ani, din Pipirig, care a fost depistat cu 2,6 mc de cherestea de brad într-o autoutilitară pe DJ 207A, la Luţca, în după-amiaza zilei de vineri, 17 octombrie. De asemenea, sâmbătă, în jurul orei 11,15, echipele de control au depistat tot pe DJ 207A, între localităţile Bîra şi Sagna, un bărbat de 55 de ani, din Iaşi, care transporta cu un autoturism  cantitatea de 2,20 mc de lemne de foc fără aviz de însoţire. „În aceeași zi, la orele 14, pe DJ 280, în localitatea Bîra, a fost depistat un alt bărbat, în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti, care transporta cu o autoutilitară 1,80 mc de material lemnos fără a deţine aviz de însoţire. Toți cei trei conducători auto au fost sancționați cu amendă de 2.000 de lei fiecare, conform art. 19 din Legea 171 / 2010, iar materialul lemnos a fost confiscat”, a mai spus oficialul Poliţiei Neamţ.

Poliţiştii de la Grinţieş s-au mobilizat sâmbătă seara şi împreună cu lucrătorii de la Ocolul Silvic Poiana Teiului au derulat o acţiune de prevenire şi combatere a delictelor silvice şi de protejare a fondului forestier. Astfel, pe DN 15 a fost depistat un tânăr care transporta cu un tractor 2,29 mc de lemn răşinoase fără acte. „Tânărul, în vârstă de 28 de ani, nu avea aviz de însoţire ori documente comunitare echivalente acestora prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare. De asemenea, în urma verificărilor efectuate de către polițiști, s-a constatat că tânărul nu deţine permis de conducere”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea. Poliţiştii au confiscat lemnele, evaluate la aproximativ 800 lei, iar conducătorul auto a fost amendat cu 3.000 lei, conform art. 19 alin din Legea 171/2010, şi acum este cercetat pentru două capete de acuzare.

Cristina IORDACHE