Neamţ : Noi acţiuni în instanţă declanşate de Sindicatul Liber din Învăţământ

Hotărâri definitive de prin 2015 încă nepuse în executare, eşalonări din 2018 de tot râsul
Sindicaliştii din învăţământ se văd nevoiţi şi anul acesta de a declanşa acţiuni în justiţie pentru a-şi câştiga drepturi ignorate de guverne, indiferent din care culoare politică s-au perindat pe la conducerea ţării.
Astfel, reprezentanţii Sindicatului din Învăţământ Neamţ au înaintat acţiuni în instanţă pentru respectarea unor sentinţe mai vechi şi sunt pe punctul de a deschide noi acţiuni în justiţie, prin care solicită diferenţele de sporuri şi indemnizaţii începând cu ianuarie 2017, sporuri şi indemnizaţii care au fost calculate la nivelul salariului din decembrie 2016, deşi, din ianuarie 2017, persoanalul din şcoli beneficiază de o creştere a salariilor de bază cu 15%.
„Ne ducem în instanţă, să ne spună angajatorul care a fost motivul pentru care, iată, iarăşi ne-au furat la salarii!”, a exclamat Gabriela Grigore, secretar general al Sindiatuluidin Învăţământ Neamţ.
Revendicările salariale ale angajaţii din învăţământ, prin intermediul instanţei de judecată, trenează, din păcate, de aproximativ 10 ani. Au fost acţiuni în justiţie prin care au câştigat diferenţe salariale neacordate datorită neaplicării unei legi, Legea 221 din anul 2008, apoi aceste drepturi salariale câştigate şi plătite eşalonat au dus la declanşarea unor alte acţiuni în justiţie prin care sindicaliştii cerut dobânzile legale la acele sume eşalonate, dobânzi pentru care au hotărâri judecătoreşti definitive încă din anul 2015. Au şi hotărâri judecătoreşti emise în ultimii doi ani, dar care, de asemenea, nu sunt puse în executare. Pentru anul 2015 exista prevederea legală Ordonanţa 57, pentru anul 2016 -Ordonanţa 99, însă a apărut anul acesta Ordonanţa 90, care pare să anuleze toate celelalte prevederi şi să stabilească intrarea în plată cu doar 5% din aceste sume.

În cazul şolilor din Neamţ, anul acesta se începe eşalonarea cu 5% a unor plăţi restante, în loc să se acorde 40%

„Ce ne nemulţumeşte: ne nemulţumeşte faptul că, deşi avem aceste hotărâri judecătoreşti definitive, noi nici la momentul acesta nu am intrat în posesia banilor pentru aceste dobânzi, ba mai mult decât atât, anul acesta, prin Ordonanţa 90, ni se spune că aceşti bani vor veni pe filiera Ministerului Educaţiei- Inspectorat Şcolar- Unitate Şcolară din bugetul centralizat al statului, dar eşalonarea se face începând cu anul 2018, cu un procent de 5%. Ni se pare incorect să intrăm în plată, anul acesta, cu 5% din valoarea acestor titluri executorii deoarece, conform eşalonării pentru care au existat acte normative, noi ar fi trebuit ca anul acesta- cel puţin sindicatul din Neamţ- ar trebui să intre cu o plată de 40% a acestor hotărâri judecătoreşti”, a subliniat Gabriela Grigore, secretarul SLI Neamţ.
Ba mai mult decât atât, sindicaliştii susţin că în bugetul centralizat de anul acesta nu au identificat sumele prevăzute pentru plata acestor hotărâri judecătoreşti.

Naveta de la Piatra Neamţ la Liceul Tehnologic Nisiporeşti plătită de stat numai pentru ruta Roman-Nisiporeşti

Alte nemulţumiri sunt legate de obligaţia autorităţilor şi angajatorilor de a plăti decontul de navetă pentru cadrele didactice navetiste. Secretarul Gabriela Grigore a precizat că sunt situaţii în care hotărâri judecătoreşti definitive nu au fost puse în executare, cum sunt cele de la Colegiul Tehnic „Cartianu” din Piatra Neamţ ori de la Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc” Piatra Neamţ.
„O situaţie specială este cea de la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie- unde executarea hotărârilor judecătoreşti s-a făcut parţial, dat fiind faptul că autoritatea locală nu a pus la dispoziţia angajatorului sumele necesare şi a fost nevoie de o altă acţiune în instanţă, prin care directorul unităţii şcolare să cheme în justiţie administraţia locală de la Dumbrava Roşie pentru faptul că nu a pus la dispoziţie sumele necesare plăţii acestor hotărâri judecătoreşti. Nu s-a decontat naveta, începând din 2014, nici la Şcoala Văleni din zona Roman, nici la Liceul Tehnologic Nisiporeşti nu s-a decontat corect naveta, astfel încât, un profesor care făcea naveta de la Piatra Neamţ la Nisiporeşti nu a primit decontul decât în cuantumul unui abonament de la Roman la Nisiporeşti, lăsând ca jumătate din costul abonamentului practic să fie în spinarea profesorului”, a punctat Gabriela Grigore.

Ieri s-a făcut corecţia aberaţiei privind (ne)plata persoanelor care lucrează part-time

Multe sunt nemulţumirile celor din sistemul de învăţământ, iar răbdarea lor a ajuns aproape de final, aşa încât au anunţat, deja, declanşarea protestelor luna aceasta, dacă nu vor avea un dialog constructiv şi termene exacte de remediere a situaţiei. Ieri, Guvernul a avut o primă intervenţie pozitivă, prin care a remediat unele aberaţii legislative ivite anul acesta şi care priveşte şi sistemul de învăţământ.
Printr-o ordonanță de urgență se asigură conservarea venitului net pentru angajații care lucrează part-time, atât din sistemul public, cât și din privat. Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de muncă cu timp parțial li se vor reține contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferența până la nivelul contribuțiilor aferente  salariului minim pe economiva fi suportată în numele angajatului de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat. Dacă nu se făcea această corecţie, persoanele care lucrează part-time erau puse în situaţia de a aduce bani de acasăîn ziua de salariu!
Geanina NICORESCU