În Neamţ a fost extinsă „zona de restricţie” de teama Bolii limbii albastre

VACIAvând în vedere evoluţia rapidă a focarelor de Boala limbii albastre în ţară, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ a stabilit, ieri, extinderea zonei de restricţie şi a luat o serie de măsuri pentru protejarea animalelor.

Au fost identificate, până în prezent, 82 de animale afectate în Buzău, 60 în Prahova, 30 în Gorj, dar şi 12 în Vâlcea, 9 în Argeş şi 5 în Vrancea. Din cele 198 bovine bolnave, 21 au murit. În total, sunt 44 de comune în ţară unde evoluează focare de infecţie.

În judeţul nostru, potrivit directorului Sorin Ulea, din cadrul DSVSA Neamţ, zona de restricţie este constituită din comunele Dumbrava Roşie, Săvineşti, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Bozieni, Dămuc, Ion Creangă, Mărgineni, Pângăraţi, Poienari, Secuieni, Taşca, Trifeşti, Tazlău, Bahna, Borleşti, Cândeşti, Costişa, Icuşeşti, Valea Ursului, Moldoveni, Oniceni, Piatra Şoimului, Podoleni, Rediu, Români, Tarcău, Zăneşti şi oraşul Roznov.

„DSVSA Neamţ a întreprins următoarele măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare: instruirea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi şi a medicilor veterinari oficiali zonali în ceea ce priveşte semnele clinice ale bolii precum şi modalităţile de recoltare a probelor în caz de suspiciune, delimitarea zonei de restricţie în cadrul judeţului, intensificarea supravegherii clinice a rumegătoarelor din zona de restricţie, informarea primarilor din zona de restricţie cu privire la evoluţia bolii, precum şi reactualizarea stocurilor de substanţe dezinfectante, informarea fermierilor cu rpivire la anunţarea imediată a suspiociunilor de îmbolnăvire. Ieşirea animalelor din zona de restricţie în zone libere din România este permisă numai cu respectarea prevederilor Regulamentului CE şi cu aviz interjudeţean”, a subliniat dr. Sorin Ulea, director executiv al DSVSA Neamţ.

În data de data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

 

Geanina NICORESCU