În Neamț au fost utilizate aproape 2.000 de vaccinuri din cele destinate pieței din Kazahstan

Baby immunization

*Direcția de Sănătate Publică susține că nu s-au raportat reacții adverse În raportul Corpului de control al premierului este menționat că „Hexaxim este un medicament neautorizat de punere pe piață“

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț face unele precizări privind utilizarea, fără reacții adverse în rândul bebelușilor din județul nostru a vaccinului Hexaxim, destinat pieței din Kazahstan și pus sub semnul întrebării de Corpul de control al premierului.

„Din cele 107.300 doze vaccin Hexaxim furnizat la nivel național de Polisano, în județul Neamț au fost distribuite 2.270 doze de vaccin Hexaxim, cu data expirării 28.02.2017. Dozele de vaccin au fost repartizate medicilor de familie, iar până la aceasta dată s-au utilizat 1.989 doze Hexaxim. Nu s-a raportat nicio reacție adversă“, susține dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Neamț.

La nivel național, însă, au fost raportate „două reacții adverse non-grave“, după cum le-a descris, într-un comunicat de presă, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Corpul de control al premierului a verificat achiziția de către Ministerul Sănătății, pentru realizarea campaniilor de vaccinare a copiilor, a vaccinului hexavalent destinat pentru piața din Kazahstan, non-europeană, constatând că, deși Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătății faptul că vaccinul Hexaxim – destinat pieței din Kazahstan, este un „medicament neautorizat de punere pe piață“, care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente, societatea Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze în România.

Potrivit ANMDM, similar tuturor vaccinurilor, Hexaxim este pus pe piață numai după testarea în regim serie de serie, înainte de comercializare, conform procedurii administrative a UE de eliberare oficială a seriilor. În acest fel, orice serie de Hexaxim/Hexacima/Hexyon este supusa unui dublu control, inițial al producătorului, urmat de cel al laboratoarelor autorității naționale de reglementare. În cazul Hexaxim/Hexacima/Hexyon, eliberarea seriilor este efectuată de autoritatea din Belgia – se arată în același comunicat de presă al Agenției Naționale a Medicamentului și a dispozitivelor Medicale.

Mai mult, având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public despre o așa-zisă legătură între afecțiunile digestive grave ale copiilor din Argeș și vaccinuri, Ministerul Sănătății insistă, printr-un comunicat de presă, asupra precizării că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu sindromul hemolitic-uremic și vaccinări. Cu alte cuvinte, cei din minister apreciază ca regretabilă asocierea în spațiul public a unor teme independente din raportul de control, asociere care „riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România“.

Geanina NICORESCU