Neamț: APELE AU FĂCUT PRĂPĂD PE VALEA MUNTELUI

29/06/2018
  • Pâraie ieșite din matcă, zeci de gospodării izolate, drumuri și podețe rupte
  • În țară, un copil mort și sute de victime în umra ploilor torențiale

Şapte localităţi din judeţul Neamţ au fost afectate de ploile torenţiale care au căzut joi seara şi în cursul nopţii, fiind inundate mai multe gospodării, potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Farcașa: inundații paralele în Bușmei și Stejarul; pârâul Soci ieșit din matcă
Poiana Teiului: inundații pârâul Faurul și un torent afluență al pârâului Bolătău; toate echipajele din zonă au acționat cu suplimentare de forțe de la Târgu Neamț și Piatra Neamț; pârâul Dururitorii a ieșit din matcă; DN 15 blocat de la Peco Socar până la intrarea în comuna Ceahlăul
Frumosu: drum național colmatat, se circula pe un singur sens; în extravilan se acționează cu două autobasculante și un excavator;
Hangu: pârâul Sasu a transportat aluviuni, circulație blocată, 60 de gospodării izolate; un podeț de 2,5 m din tuburi de beton a fost rupt de aluviuni
DN 17B: brad căzut pe carosabil, circulație pe un singur sens;

DN 15 Bistricioara, drum închis, se circula pe rute ocolitoare;

Situaţia cea mai gravă s-a înregistrat în localitatea Trifeşti unde viiturile au inundat 32 de gospodării. Trei persoane au fost evacuate de pompierii ISU, în timp ce alte 30 de persoane s-au autoevacuat din calea torenţilor. Tot la Trifeşti au fost inundate aproape 7 hectare de teren arabil.

Sursa citată mai precizează că peste 9 kilometri de drumuri din mai multe localităţi au fost afectaţi de viiturile produse, iar localităţile Valea Ursului, Muncelu de Jos şi Gorun nu sunt alimentate cu energie electrică, 351 de familii neavând curent.

În cursul serii de joi, mai mulţi arbori căzuţi pe o linie electrică a CFR, în zona barierei din comuna Horia, au întrerupt circulaţia feroviară. Trenurile au fost nevoite să oprească în staţia Roman, respectiv în staţia Secuieni, unde locomotivele electrice au fost înlocuite cu locomotive diesel pentru a putea fi traversată zona neelectrificată. Situaţia a întârziat trenurile cu circa 40 de minute, iar defecţiunile au fost remediate total vineri dimineaţa, în jurul orei 5,30.

În țară: Sute de curţi şi zeci de case inundate; un minor decedat; 14 persoane salvate de pompierii militari

Sute de gospodării inundate, 14 persoane salvate de pompieri, un minor decedat care a fost surprins de descărcările electrice – acesta este bilanţul fenomenelor meteo nefavorabile manifestate în ultimele ore la nivelul ţării, potrivit IGSU.

Efectivele ISU au acţionat atât în cursul zilei de joi, cât şi pe timpul nopţii cu motopompe, autospeciale şi tehnică grea de intervenţie pentru evacuarea apei din 60 de case, 71 de anexe gospodăreşti, 484 de curţi, 43 de subsoluri şi beciuri şi de pe 31 de străzi, dar şi pentru salvarea persoanelor.

De asemenea, s-a acţionat cu accesorii de descarcerare pentru degajarea a 11 copaci doborâţi de vântul puternic.

IGSU precizează că 14 persoane surprinse de ape au fost salvate de către echipajele de pompieri militari, iar peste 1.300 de animale au fost adăpostite.

Totodată, 50 persoane din judeţul Neamţ şi o persoană din judeţul Botoşani au fost evacuate preventiv din locuinţe până la retragerea apelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor.

În localitatea Trifeşti din judeţul Neamţ a fost necesară evacuarea persoanelor, având în vedere că 20 de locuinţe erau în pericol să fie inundate în cazul ruperii digului care delimitează o acumulare de apă.

În prezent, nivelul apei este în scădere, iar pompierii de la ISU Neamţ, împreună cu autorităţile locale, monitorizează situaţia, astfel încât persoanele evacuate să revină în locuinţe după înlăturarea pericolului.

Situaţii de urgenţă generate de inundaţii s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri şi pentru evacuarea apei din gospodării.

Astfel, în localitatea Răuseni, o persoană care se afla cu oile într-o zonă inundabilă a fost recuperată împreună animalele de către salvatori, iar alte trei persoane din municipiul Botoşani, aflate în autovehiculele surprinse de apă, au fost deblocate de către pompierii botoşăneni.

Din nefericire, în localitatea Tămăşoaia din judeţul Bacău, manifestarea fenomenelor meteo extreme a generat decesul unui minor, surprins de descărcările electrice.

Salvatorii au intervenit de urgenţă, însă, în ciuda tuturor eforturilor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

În sprijinul populaţiei afectate de inundaţii din judeţul Bacău, IGSU a dislocat două echipaje cu instalaţii de potabilizare de la ISU Iaşi şi ISU Vrancea pentru asigurarea apei potabile şi menajere.

În judeţul Teleorman, echipaje de pompieri cu motopompe intervin şi la această oră pentru evacuarea apei din 10 locuinţe şi peste 300 de curţi şi beciuri inundate în urma ploilor.

O intervenţie deosebită a avut loc şi în localitatea Valea Moldovei din judeţul Suceava, unde pompierii militari au salvat două persoane şi aproximativ 400 de oi surprinse de ape într-o zonă deschisă. Acestea au fost trecute peste apă în siguranţă.

În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice şi se acţionează pentru înlăturarea efectelor în judeţele Bacău, Buzău, Neamţ şi Teleorman.

Potrivit IGSU, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din 20 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

În contextul atenţionărilor meteorologice care vizează o mare parte din ţară, pompierii militari rămân mobilizaţi pentru monitorizarea permanentă a cursurile de apă şi pentru asigurarea intervenţiei imediate în sprijinul comunităţilor afectate.

 

Lasa un comentariu