Ne otrăvesc sau nu străinii?

Controverse între autorităţi pe citricele de import etichetate cu substanța toxică „Imazalil”
În timp ce un lot din Turcia a fost retras de pe piaţă de Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Veterinară încearcă să liniştească populaţia cu texte privind“concentraţiile în limite admise”

În plin scandal privind citricele toxice made in Turcia, retrase de la vânzare de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, inspectorii sanitar-veterinari vin cu precizări referitoare la substanţa incriminată şi spun că începând din 2016 şi până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru “Imazalil” în aceste produse
Nemţenii pot verifica şi singuri etichetele de pe cutiile cu citrice şi pot decide singuri dacă îşi pun în joc sănătatea prin acceptarea “concentraţiei de toxicitate admisă prin lege”! Directorul ANPC, Paul Anghel, a anunţat, în urmă cu două zile, că în urma unui control, la un hypermarket din Bucureşti s-au depistat 108 kilograme de citrice pe a căror etichetă de producţie apare E233, o substanţă care, folosită în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave de ficat şi de rinichi. Odată ajunsă în organism, această substanţă se elimină greu şi este considerată cancerigenă. “Pentru corecta informare a consumatorilor”, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează, printr-un comunicat, că limita maxime admisă de imazalil în şi pe produsele alimentare este stabilită în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală cu modificările şi completările ulterioare şi este, pentru citrice, de 5 mg/kg: “Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre. Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA . În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice”, au precizat oficialii ANSVSA. La această dată, din informaţiile deţinute de Autoritate şi derulate prin Sistemul rapid de informare nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice. Oficialii au ţinut să sublinieze că, în conformitate cu procedurile, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă și distrus.

Geanina NICORESCU