Municipalitatea continuă colaborarea cu Garden Center Grup, în ciuda problemelor din trecut

CL2015_09_30*Consilierii locali au aprobat, pe 15 octombrie, prelungirea contractului cu județul Neamț pentru un program de împădurire a terenurilor agricole degradate, împădurire ce este făcută de SC Garden Center Grup SRL *Cu aceeași firmă, municipalitatea a avut un contract de realizare a spațiilor verzi din oraș, contract ce a făcut obiectul unei anchete a Corpului de Control al primului-ministru

În ciuda scandalurilor din trecut, nemțenii continuă colaborarea cu SC Garden Center Grup SRL, care a câștigat contractul de „Reconstrucție forestieră pe terenuri degradate în perimetre de ameliorare din județul Neamț“, contract semnat pe 22 martie 2011, cu legislativul nemțean.

Consilierii locali au aprobat, în ședință extraordinară, pe 15 octombrie, asocierea municipiului Piatra Neamț, prin primar, cu județul Neamț, prin Consiliul Județean (CJ) Neamț, în cadrul Programului de îmbogățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, program ce vizează obținerea de finanțare nerambursabilă de la Fondul de Mediu. În cadrul programului sunt incluse municipiile Piatra Neamț și Roman și comunele Răucești, Țibucani, Brusturi, Dochia, Icușești, Oniceni și Valea Ursului.

Prima asociere în acest sens, între municipiul Piatra Neamț și județul Neamț, a avut loc în 2009, durata contractului fiind de cinci ani. În baza asocierii cu localitățile mai sus menționate, Consiliul Județean Neamț a obținut finanțare de la Fondul de Mediu, semnând contractul nr. 262/N/28.12.2009. Pe 22 martie 2011, a fost semnat contractul nr. 3050 cu firma câștigătoare – SC Garden Center Grup SRL, contract care expiră pe 21 martie 2016 și în baza căruia firma oferă o garanție de 36 de luni de la semnarea procesului verbal de predare-primire a lucrărilor de împădurire a terenurilor agricole degradate.

Obligațiile municipalității

În baza noului contract de asociere, care are o valabilitate de patru ani, cu posibilitate de prelungire, municipalitatea are, printre altele, obligația „să asigure paza bunurilor împotriva tăierilor ilegale, a distrugerilor, degradărilor, a pășunatului sau a altor fapte păgubitoare pentru fondul forestier, în condițiile legii“. Administrarea terenurilor nou împădurite va reveni, prin contract de administrare, Romsilva.

O altă obligație asumată de Primăria Piatra Neamț este de a suporta costurile și de a continua implementarea proiectului chiar dacă finanțarea de la Administrația Fondului de Mediu încetează, din motive obiective: „trebuie să asigure finanțarea integrală a proiectului din bugetele proprii (…), virând sumele corespunzătoare în termenul și cuantumul comunicate de Consiliul Județean Neamț“.

Contractele cu SC Garden Center Grup SRL, în vizorul Corpului de Control al primului-ministru

În mai 2014, cei din Corpul de Control al primului-ministru au făcut verificări la mai multe primării din țară vizând implementarea proiectelor finanțate, în perioada 2009 – 2012, în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități. Una dintre primăriile verificate a fost și cea de la Piatra Neamț, care a avut contract încheiat tot cu SC Garden Center Grup SRL, ca lider, și SC Eco Horticultura SRL pentru amenajarea spațiilor verzi.

Conform unui comunicat emis de Corpul de Control în luna mai 2014, „în urma verificărilor efectuate la autoritățile administrației publice locale ale municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, s-a constatat că, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile din bugetul Fondului pentru mediu, pentru proiectul «Programul de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în municipiul Piatra Neamț – zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului», reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra Neamț au atestat în cadrul unui înscris, care ulterior a devenit parte integrantă a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț nr. 298/25.06.2009, faptul că terenul destinat realizării proiectului, în suprafață de 42.045 mp, era compus din parcelele individualizate prin indicarea numerelor cadastrale provizorii atribuite fiecăreia. Suprafața totală stabilită de proiectant (42.045 mp), pe care urma să fie realizat proiectul, preluată în textul unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț nu a corespuns cu totalul suprafețelor parcelelor indicate ca fiind destinate realizării proiectului de amenajare spații verzi, de 30.509 mp. (…) s-a constatat o diferență de 11.536 mp, diferență care a afectat modul de determinare a valorii finanțării nerambursabile acordate din bugetul Fondului pentru Mediu“.

În același comunicat, se precizează că cei de la Administrația Fondului de Mediu au „îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciul“ în cazul proiectului de la Piatra Neamț. astfel, aceștia „Au încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare tipului de amenajare propus, respectiv în categoria «N-parcuri noi, scuaruri și aliniamente plantate noi», pentru care se putea obține o finanțare de maximum 2.000.000 lei, și nu în categoria «R+E – reabilitare și extindere parcuri, scuaruri și aliniamente plantate», pentru care suma maximă ce putea fi acordată era de maximum 1.500.000 lei. Acest fapt a avut drept consecință acordarea, din bugetul Fondului pentru Mediu, a unei finanțări suplimentare, nejustificate, în cuantum de 500.000 lei. Nu au verificat corectitudinea calculelor aritmetice sau datelor înscrise în documentația tehnico-economică referitoare la suprafața aleilor bordurate, cheltuielile cu materialul săditor și ponderea acestora în ansamblul proiectului, fapt ce a determinat acordarea de către comisie a unui punctaj mai mare cu 9 puncte decât cel cuvenit proiectului. Au considerat îndeplinite criteriile de eligibilitate eliminatorii, în condițiile în care reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra Neamț nu au depus înscrisuri care să ateste regimul juridic și titularul dreptului de proprietate asupra unor terenuri în suprafață totală de 11.536 mp, destinate realizării proiectului“.

Cei de la Corpul de Control au decis că punctajul pe care trebuia să-l primească proiectul municipalității ar fi fost de 65 de puncte, nu de 89 cât de a primit, situându-se astfel sub minimul necesar acordării finanțării – 71 de puncte. „Ca urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, a fost acordată municipiului Piatra Neamț, din bugetul Fondului pentru Mediu, pentru realizarea proiectului «Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în municipiul Piatra Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului» o finanțare nerambursabilă de 1.848.451 lei“, se arată în același comunicat.

CJ, două contracte cu Garden Center Grup în 2011

Contractele cu Garden Center Grup sunt moștenite de când la județ și la municipiul reședință de județ trona aceeași culoare politică. Astfel, în lista privind Situația contractelor din 2011 ale Consiliului Județean Neamț, pe pozițiile 26 și 66, din totalul de 157, se găsesc două contracte cu SC Garden Center Grup SRL: „Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate în perimetre de ameliorare din județul Neamț“ și „Lucrări de reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate în perimetre de ameliorare din județul Neamț“. Primul contract, cel pentru a cărui prelungire și-au dat acordul consilierii locali în ședința extraordinară din 15 octombrie, are o valoare de 1.773.846,39 de lei, sumă cu TVA, iar cel de-al doilea 2.199.569,2 lei. Pe poziția 66 din lista contractelor există contractul „Servicii de supraveghere lucrări de reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate în perimetre de ameliorare din județul Neamț“, contract încheiat între Consiliul Județean Neamț și I.I. Gorghiu Mircia, cu o valoare de 32.736 de lei, sumă cu TVA.

Nu știm ce costuri ar fi presupus rezilierea contractului, însă așteptăm să treacă luna martie 2016 pentru a vedea dacă cei de la Corpul de Control vor reveni la Neamț pentru a verifica și acest contract cu Garden Center Grup.

Garden Center Grup SRL

Garden Center Grup SRL (J23/614/2015, CUI 15148952) a fost înființată la data de 23.01.2003, are sediul social în localitatea Măgurele, județul Ilfov și obiectul principal de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire. Asociat unic și administrator este Ion Olteanu (44 de ani, născut în comuna Roata de Jos, județul Giurgiu și domiciliat în București). Apogeul societății comerciale a fost atins în anul 2011, când cifra de afaceri a atins maximul de 99.047.130 lei, iar numărul mediu de angajați a fost și el un record, 551. După acest an preelectoral cifra de afaceri a scăzut constant, dar în 2014 a fost un an de profit net maxim: 2.488.016 lei, realizat dintr-o cifră de afaceri de 45.990.261 și cu un număr mediu de 236 de angajați.

Andreea AMARIEI