„Munca de selecționer e diferită față de cea de antrenor“

enache costel* Interviu cu antrenorul Costel Enache, selecționerul naționalei de fotbal sub 18 ani a României

Unul dintre cei mai tineri și talentați antrenori pietreni din ultimii ani, Costel Enache, a fost prezent miercuri la Piatra Neamț cu lotul național de juniori al României, sub 18 ani, unde a susținut un antrenament înainte de meciurile amicale cu Moldova, de la Orhei și Chișinău.

După ce a pregătit pe Laminorul Roman, FC Ceahlăul, CSMS Iași și Dunărea Galați, tehnicianul pietrean a primit o ofertă interesantă în această vară, aceea de a fi selecționerul naționalei sub 18 ani a României, o echipă care a dezamăgit profund în ultimele campanii de calificare. Enache și-a început meticulos munca la federație, iar până la primul meci, cel de săptămâna trecută cu Suedia, a umblat prin toată țara pentru a căuta cei mai buni jucători la această categorie de vârstă.

La partidele amicale cu Suedia de la Pitești a avut un lot de 20 jucători, iar pentru jocurile cu Moldova are la dispoziție alți 20 de jucători, printre care și pietreanul Cristian Barb.

În luna decembrie va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea grupei de calificare la turneul de elită, o grupă de 4 formații, dintre care primele două merg mai departe. Partidele oficiale vor începe abia în luna octombrie a anului viitor, iar dacă juniorii vor trece de elită, se vor califica la turneul final Under 18 ani din 2017. Până atunci mai e mult de muncă, iar Costel Enache și-a stabilit strategia de a descoperi cât mai mulți jucători talentați, pentru a alcătui un lot cu care România să înceapă să aibă rezultate internaționale și la acest nivel.

 

Rep.: Costel Enache, bun venit la Piatra Neamț, cum a fost antrenamentul înainte de meciurile cu Moldova, ce poți să ne spui despre jucătorii pe care i-ai selectat?

C.E.: Încercăm să vedem cam cei mai buni jucători pe care îi are generația, sunt mulți într-adevăr, sperăm să avem timpul necesar să-i urmărim pe toți pentru că ăsta este unul din obiectivele noastre. Am făcut un antrenament așa de tranziție așa ca și toată activitatea care o face aici spre Chișinău, avem două jocuri internaționale, le folosim pentru a omogeniza puțin lotul, pentru a evalua lotul și pentru a face o evaluare din unde am putea pleca pentru ce obiective ne așteaptă în viitor. Am fost primiți bine ca de obicei, știam că așa vom fi primiți, ne-am atins obiectivele cu ce am făcut la Piatra Neamț, mai rămâne să le putem atinge și în jocurile de verificare.

Rep.: Ai avut alți jucători cu Suedia, acum sunt alții, e greu să monitorizezi peste 40 de jucători?

C.E.: Nu e chiar ușor, dar este de datoria noastră să ne alegem cei mai buni jucători. Pentru asta trebuie să-i cunoaștem personal, trebuie să-i vedem cum reacționează în antrenamente, sarcinile pe care le primesc, dacă au abilitate, dacă au flexibilitate tactică și atunci într-adevăr cred că vom fi capabili să alegem un 18 ideal.

Rep.: Cum e activitatea la lotul național?

C.E.: E diferită munca de selecționer față de cea de antrenor, dar e una plăcută care îți poate aduce satisfacții. E mai mult în partea de video, de analiză de scauting, mai puțin în partea de antrenament, dar cred că e o perioadă care mă poate dezvolta profesional.

Rep.: Ce vrei să vezi la jucători la jocurile cu Moldova?

C.E.: Vrem să ne bazăm în primul rând pe niște băieți cu care să mergem la luptă, asta înseamnă atitudine. Apoi, avem nevoie de la ei ca ideile scurte care le transmitem să le poată pune în practică, asta înseamnă să aibă o abilitate tactică, să-și poată schimba modul de exprimare de la club cu ceea ce se cere la lotul național, pentru că putem juca într-un sistem de joc diferit, putem avea un model de joc diferit față de ceea ce întâlnesc la club. Aici sunt 3 obiective normale și care sunt aplicabile.

Rep.: L-ai cooptat în lot și pe prietenul Radu Lefter?

C.E.: Da, întotdeauna am căutat să luăm oameni care să ne ajute în momentele în care suntem ocupați, pentru că și celelalte naționale sunt implicate și unele chiar cu obiective importante și atunci este foarte normal să fim concentrați pe echipele care au obiective anul ăsta și chiar dacă nu suntem lângă ei, încercăm să-i sprijinim cu energie pozitivă de la distanță. Le ținem pumnii la under 17, under 19, echipa națională de tineret, iar pentru cea mare felicitări.