Mulți nemțeni încearcă să își „depoziteze“ rudele la Psihiatrie de Sărbători

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

„De sărbători, bolnavul psihic e privit de unii ca un obiect care nu este frumos în casă“ * În perioada Crăciunului și a Anului Nou, psihiatrii și psihologii se confruntă și cu un val de depresivi

Apropierea sărbătorilor provoacă dureri de cap unora, la propriu, dar și la figurat. Depresivii, mai ales cei singuri, caută motive ca să-și plângă de milă, în vreme ce bolnavii psihic devin cam incomozi și încurcă planurile familiilor, acolo unde lipsa de moralitate își spune cuvântul. Cu astfel de situații se confruntă, de sărbători, personalul de specialitate de la Psihiatrie, după cum ne-a spus dr. Rodica Stan, șefa secției de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

„De sărbători, bolnavul psihic e privit, în unele familii, ca un obiect care nu este frumos în casă. Lipsa de moralitate îi împinge pe acei aparținători să încerce să ni-i lase nouă pe acești pacienți. Încearcă tot felul de tertipuri pentru a sugera că bolnavii suferă decompensări, însă noi avem experiența necesară să ne dăm seama care sunt adevăratele motive care-i determină să ni-i aducă. Acel segment de oameni lipsiți de moralitate a fost obișnuită să ne considere un fel de loc al «depozitării» celor de care vor să se disperseze de sărbători, pentru că-i încurcă. Vreau să se înțeleagă foarte bine că internăm numai urgențele psihiatrice“, a accentuat doctorița Stan.

Persoanele predispuse la depresii constituie un alt segment de populație pentru care sărbătorile nu înseamnă prilej de bucurie. Singurătatea în preajma sărbătorilor este factorul care acutizează depresia în rândul românilor, iar cele mai vulnerabile persoane sunt acelea care au încheiat o relație, care sunt divorțate, vârstnicii rămași singuri, este de părere psihologul Iuliana Fulaș.

Persoanele singure, care alunecă în depresie, sunt ușor de identificat, iar semnalmentele cele mai des întâlnite sunt izolarea în casă, refuzul dialogului cu ceilalți, mâncatul compulsiv sau consumul excesiv de alcool. „Singurătatea, respectiv depresia, scad imunitatea, iar persoanele care se izolează sunt mai predispuse la boli cardiace, obezitate și au o speranță de viață mai redusă decât persoanele optimiste și înconjurate de cei dragi“, precizează psihologul Iuliana Fulaș.

Spre deosebire de persoanele echilibrate, pentru depresivi este suficient un motiv ca acela al venirii sărbătorilor pentru a intra într-o stare profundă de apatie. „Singurătatea de sărbători nu trebuie să fie motiv de depresie. Nimeni nu este singur, este cu Dumnezeu. Așa gândește un om echilibrat. Dacă nu ești echilibrat, intri în depresie fie la Paște, fie la Crăciun, fie că de 1 Martie nu ai primit niciun mărțișor. Este esențial să ne găsim echilibrul interior în fiecare zi, să nu ne influențeze absolut nimic în așa măsură încât să cădem în depresie. E trist că sunt foarte mulți bătrâni care nu au alături familia, deși aceasta este în viață dar e prea departe, prin țări străine sau în alte localități“, a subliniat dr. Rodica Stan, șefa secției de Psihiatrie din cadrul SJU Neamț.

Geanina NICORESCU