Motoarele de offroad au fost puse în slujba naturii

ana 1 Club Off Road Piatra Neamţ (CORP) s-a alăturat programului Luna Plantării Arborilor pentru a contribui la regenerarea pădurilor în fond forestier de stat. Programul a pornit la iniţiativa Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, cu scopul de a împăduri suprafeţele pădurilor  româneşti care au suferit abuzuri în timp.

Membrii echipei CORP, instruiţi de reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Neamţ, au plantat joi, 2 aprilie, 100 puieţi de molid şi stejar într-o poiană de pe dealul Cârloman, la distanţa de circa 3 km depărtare de locul numit în urbea Piatra Neamţului“la scenă”.

Vali Ciobanu este vicepreşedinte al clubului şi spune despre acţiune “Ne alăturăm unui proiect de împădurire; astăzi desfăşurăm o activitate pe o suprafaţă de pe dealul Cârloman. Suntem realişti, cu un copac nu se face pădure, însă dorim să aducem o contribuţie chiar şi simbolică acestui fenomen. Cu toţii trebuie să realizăm că respectul în faţa naturii este de fapt respectul faţă de noi înşine şi faţă de lumea în care trăim.”

Offroaderii pietreni ecologizează frecvent zonele în care îşi practică pasiunea. Prima acţiune oficială pe acest specific s-a desfăşurat în cea de-a paisprezecea zi de septembrie a anului 2014, când CORP, însoţiţi de Club Offroad Târgu Neamţ, Parcul Naţional Vânători, Primăria Piatra Neamţ şi reprezentanţii presei locale au ecologizat zona lacului Cuiejdel. Rezultatul a constat în strângerea a aproximativ 300 kg de deşeuri.

“Prin acţiunea de astăzi dorim să arătăm că muntele trebuie să rămână munte; toţi avem copii mici, toţi vrem să-i plimbăm în natură peste zece ani, peste o sută de ani şi sperăm să reuşim cu această ocazie. De multe ori am primit critici în mediul online cum că plimbările noastre prin pădure distrug natura, că nu este normal să desfăşurăm un sport cu motor pe munte sau în orice mediu natural. Într-adevăr, există şi oameni care aduc prejudicii mediului  înconjurător, însă nu membrii acestui club sau în general, membrii cluburilor offroad din ţară. Chiar dacă nu avem o acţiune organizată ca cea de astăzi, de obicei ne întoarcem cu maşinile pline de saci de gunoi aruncat de alţii. Există o regulă nescrisă în clubul nostru: toate sunt dotate cu saci de gunoi. Să ne aducem aminte, de exemplu, cum arăta Cuiejdelul până în septembrie anul trecut, plin de gunoaie şi dacă cineva a mers după acţiunea noastră acolo cred că a rămas surprins de curăţenia locului. “ a declarat Florin Ghimiş, membru Club Off Road Piatra Neamţ.

Fără pădure, omul este vulnerabil în faţa bolilor, inundaţiilor şi altor efecte negative asupra calităţii vieţii. Ca orice element natural, pădurea are un rol bine definit pe Pământ, precum furnizarea de oxigen şi absorţia dioxidului de carbon. Rădăcinile arborilor fixează solul şi reduce probabilitatea de producere a alunecărilor de teren. Frunzişul copacilor reţine până la 50% din cantitatea de precipitaţii, rădăcinile captează o cantitate mare de apă, astfel, riscul apariţiei inundaţiilor este redus semnificativ. Din păcate, numeroase specii de plante şi animale dispar zilnic datorită defrişării în scopuri agricole, exploatării abuzive, degradării sau incendiilor produse de oameni.

Suprafaţa ocupată de vegetaţia forestieră din totalul judeţului Neamţ este de circa 42%. Comunele din zona de munte (în general cele necooperativizate) au acoperire de vegetaţie forestieră mai mare, între 60% şi 80%.

Luna Plantării Arborilor este un program de regenerare a pădurilor în fond forestier de stat în primăvara anului 2015. Include peste 1.700 ha, din care regenerări naturale 700 ha şi împăduriri 1.000

Anna FERMEŞANU

Foto: Florin GHIMIŞ