La Moşii de Vară se împart vase de lut, cu fructe şi cu fel de fel de bucate, şi linguri de lemn. Nu este o simplă „sâmbătă a morţilor”. Precedând întotdeauna Duminica Rusaliilor, ea e o sâmbătă a moşilor, a tuturor înaintaşilor ştiuţi şi neştiuţi, până la izvoarele neamului, e o sărbătoare a rădăcinilor.
În Sâmbăta Moşilor de Vară pentru pomenirea morţilor se împart şi cireşe, în vase de lut. Practicat pe întinse arii locuite de români, ritualul nu e însă creştin, dar este încreştinat. Cireşele pot fi o jertfă din pârga fructelor (precum, bunăoară, perele sau strugurii). Dar de ce, neapărat, într-un vas de lut? Tradiţia e atât de puternică încât Sâmbăta Moşilor a devenit, din timpuri străvechi, un târg al olarilor din care s-au dezvoltat, îmbogăţindu-şi conţinutul şi culoarea, cunoscutele târguri ale moşilor (cel din Bucureşti a dat numele drumului care ducea la el, Calea Moşilor, numire care trebuie păstrată cu sfinţenie.) Aşa cum tot pe numele lui de demult şi de acum se cere păstrat Drumul Dorului din satul Rod, de deasupra Săliştii Sibiului, de-a lungul căruia se aşterneau privirile femeilor, sub streaşina mâinii, primăvara, să-i zărească pe păstori revenind cu turmele de la iernat.
Cât este de vechi acest ritual? Nu ne împiedică nimeni şi nimic să credem că el era practicat şi de regele dacilor, care îl moştenise de la strămoşii lui, întru pomenirea părintelui său. Şi nici că vasul de lut plin cu cireşe, pe care îl purtăm în braţe la Sâmbăta Moşilor de vară, este acelaşi pe care regele dacilor îl dăruise pentru pomenirea părintelui său, într-o asemenea zi a Moşilor.
Veniţi cu toţii să ne pomenim moşii şi strămoşii! Veniţi creştini, solemna oră sună! De Sâmbăta Moşilor de vară şi de Rusalii, un sincer „Doamne ajută” tuturor!
Preot profesor Dumitru CHIŢIMUŞ