MONSTRUL ALB: Atenţionare, pericol de avalanşă de gradul 3-4!

21/01/2018

Ieri, salvamontiştii din Neamţ au anunţat că specialiştii din cadrul Serviciului au efectuat noi teste în vederea stabilirii gradului de risc în producerea avalanşelor, pe zonele cu inclinaţie mai mare de 30 de grade, orientate estic şi sud-estic.
“S-au folosit procedee de studiul a straturilor de zăpadă şi metoda Norvegiană. S-au evidenţiat două straturi distincte de 30 şi 40 de centimetri, deosebit de instabile, din care cel de profunzime, vechi, cu granulaţie în ultimul stadiu de compunere. Pericolul va rămâne până la sfârşitul iernii şi se poate agrava în condiţiile unor noi straturi care să mărească greutatea şi să forţeze ruperea forţelor de frecare”, a declarat Raul Papalicef, şeful serviciului Salvamont Neamt.
Salvamontiştii au anunţat încă de sâmbătă dimineaţă că, în zona înaltă, vântul atinge aproape 80 km /h şi viscoleşte zăpada. În multe zone cu înclinaţii mai mari de 30 de grade, acumularile, denumite şi plăci de zăpadă, pot deveni instabile şi declanşa, prin ruperea lor, avalanşe.
“În aceste condiţii, traseele relativ sigure sunt Durău- Seaua La Morminte- Cabana Dochia (atenţie traseu cu expunere mare în vânt şi care necesită echipament adecvat şi condiţie fizică bună), Izvorul Muntelui -Jghebul cu Hotare -Cabana Dochia- cu aceleaşi atenţionări. Izvorul Muntelui – Curmătura Lutul Rosu – Vf. Lespezi -Cabana Dochia: la ieşirea în golul alpin plasa de protecţie instalată în vederea direcţionării traficului turistic este acoperită aproape în totalitate de zăpadă iar eforturile de degajare ale echipei care asigură permanenţa la Baza Salvamont Dochia au fost zadarnice. NU intersectaţi jgheabul care desparte traseul turistic de cabană. Pericol de avalanşă!, au transmis salvamontiştii.
Astfel, turiştii au fost sfătuiţi să urmeze poteca direct spre Vârful Lespezi, apoi, după ce intersectează traseul care vine dinspre Vârful Toaca ( marcat cu bandă roşie) să facă stânga şi în mai puţin de 200 metri pot ajunge la cabană.
Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. iancu 22/01/2018 la 9:19 -

    Cred ca ar trebui sa nu se mai urce pe munte in asemenea conditii, pt a se evita nenorocirile ! Daca unele persoane nu reusesc sa inteleaga pericolele, macar cei autorizati ar trebui sa intervina mai hotarat pt prevenirea acestor tragedii !