Moldoveni: Ziua comunei – o sărbătoare de suflet, dragă tuturor

sarbatoarea moldoveni 14

Consiliul Local şi Primăria Moldoveni au oferit, joi, o sărbătoare de neuitat localnicilor şi oaspeţilor care au răspuns invitaţiei la Ziua comunei. Cu această ocazie, au fost marcate două evenimente deosebite în viaţa comunităţii: împlinirea a 565 de ani de existenţă şi hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din parohia Moldoveni ll.

Locul de reuniune a fost amfiteatrul natural din zona centrală a satului, în punctul numit „Muchia Dealului”. Începând cu ora 15, locul a început să se anime. Cu mic, cu mare, oamenii au ocupat băncile special amenajate, dar şi terasele din zonă. În vecinătatea spaţiului unde s-a ţinut spectacolul au fost amenajate mai multe tarabe şi tonete, pentru ca sătenii să-şi poată cumpăra suveniruri sau să deguste preparate delicioase care sfârâiau pe grătare. Primarul Marcel Bârjoveanu, fiind foarte apropiat de oameni, a avut grijă să-i atingă şi la coarda sensibilă, sufletească. Nici că putea s-o facă mai bine altfel decât prin organizarea unei sărbători a comunei, o zi în care oamenii să se bucure că sunt împreună şi să se distreze. Locul ales, e parcă anume „croit” de la natură, ca un amfiteatru miniatural. Un deal de toată frumuseţea, aflat taman în centru comunei. Nu a trebuit decât să monteze băcile, în trepte, pe toată curba de nivel a respectivului deal. Jos este amenajată scena, pe care toată lumea o poate vedea, nestingherită.

Primarul Marcel Bârjoveanu a dat oficial tonul petrecerii, acesta declarându-se mândru că este fiu al satului şi că face parte dintr-o comunitate cu oameni

harnici şi inimoşi.

„Bine aţi venit la a cincea ediţie a sărbătorii comunei Moldoveni. Este o ediţie specială  pentru că se împlinesc 565 de ani de atestare documentară a comunei noastre. Suntem o comună de oameni cinstiţi, uniţi, şi care merită să avem o sărbătoare. Vă urez bine aţi venit tuturor celor din Spania, din Italia, şi celor din comunele învecinate. Vă urez tuturor multă sănătate, putere de muncă, prosperitate şi La mulţi ani!. Din acest an, programul nostru va fi cu surprize, care vă doresc să vă placă şi să vă determine să nu plecaţi acasă până la sfârşitul sărbătorii”, s-a adresat primarul Marcel Bârjoveanu sutelor de oameni prezenţi la eveniment.

Un sobor de preoţi din cele patru parohii de pe cuprinsul comunei, în frunte cu preotul Florin Ţuscanu, fostul protopop de Roman, cetăţean al comunei Moldoveni, a rostit o rugăciune pentru ca Dumnezeu să fie alături de oamenii

minunaţi şi harnici ai comunei.

La eveniment au participat, cu drag, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă şi prefectul George Lazăr, care l-au felicitat pe primarul comunei gazdă pentru realizările de până acum, i-au felicitat şi pe toţi cei prezenţi şi i-au asigurat de tot sprijinul instituţiilor pe care le conduc.

Cele câteva sute de oameni au putut asculta recitalurile de muzică populară de toate genurile ale artiştilor Valentina Tipa, Mihaela Balaşcă şi a consacratei Viorica Macovei. Cinci perechi de copii ai Ansamblului „Trandafir de la Moldova“ al Şcolii Moldoveni, instructor învăţătoarea Claudia Mărieş, au dansat dând dovadă că şi în comună sunt talente deosebite. Tinerii au vibrat la ritmurile formaţiei Acord, şi au dansat pe melodiile interpretate de Ramona Robu şi Like Chocolate. Una din surprizele promise de primar s-a materializat prin prestaţia de iluzionism asigurată de un magician de la Bacău, Augustin. Administraţia publică locală nu i-a uitat nici pe cei care au pus bazele unor căsătorii trainice, timp de 50 de ani. Anul acesta au fost premiate 9 cupluri, care au descoperit secretul longevităţii mariajului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un minunat foc de articifii.

 

* „Şansa comunei – proiectele cu finanţare europeană”

 

Tânărul şi ambiţiosul edil Marcel Bârjoveanu, de cum a venit în primărie, în anul 2008, a plecat la drum cu un „plan de bătaie” foarte bine pus la punct, până în cel mai mic detaliu. Normal, investiţiile au fost pe primul loc. Domeniu în care a excelat! Dovadă ultima sa „ispravă”: finalizarea tuturor investiţiilor  incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro. Toate realizate pe bani europeni, fără a scoate un leu din vistieria primăriei. Şi, în continuare, merge pe acesată linie, una a succesului.

Rep.: La zi de sărbătoare pentru întreaga comunitate, se cuvine să vorbim  şi despre cele mai mari investiţii din istoria comunei Moldoveni…

Ioan Marcel Bârjoveanu: A dat bunul Dumnezeu şi am finalizat lucrările de la obiectivele investiţionale incluse în proiectul integrat, realizate cu fonduri europene. Acum, zestrea edilitar-gospodărească a comunei Moldoveni e mai bogată cu investiţii în valoare totală de 2,5 milioane euro. Asta fără să umblăm la vistieria primăriei, fondurile  europene fiind integral nerambursabile. Sunt investiţii de interes public, pe care oamenii le aşteptau de multă vreme.

Rep.: Treceţi-le în revistă, vă rog!

I.M.B.: Cu bani europeni am asfaltat 6 km, care includ o porţiune de drum comunal şi 3 tronsoane de uliţe săteşti. Tot din această finanţare s-a construit grădiniţa din satul Hociungi şi s-a modernizat căminul cultural din satul Moldoveni. La aceste obiective s-au făcut şi dotările necesare. Mă refer la grădinţă nouă din Hociungi şi la căminul cultural din Moldoveni.

Rep.: Nu-i nouă doar de clădirea pentru grădinţă.Tot nouă este şi amenajarea de  alături, mă refer la locul de joacă şi agrement pentru copii. Unul de toată frumuseţea şi utilitatea!

I.M.B.: A fost  un alt proiect, finanţat cu bani româneşti, prin fondul de mediu. Sunt puse bănci, aleile sunt betonate, am amenajat spaţiile verzi, s-au montat mai multe aparate de joacă pentru copii. Parcul întregeşte „activitatea” de la grădiniţa de alături.

Rep.: Aţi modernizat şi aţi dotat căminul cultural. Mizaţi pe o revitalizare a vieţii cultural-artistice din comună?

I.M.B.: Neapărat trebuie să ne ocupăm serios şi de asta. Este o sarcină pe are ne-am asumat-o şi prin specificul proiectului european. Chiar dacă nu am vrea şi ne-am „culca pe-o ureche”, ne-ar  „trage de mânecă” finanţatorul, care ne controlează timp de 5 ani, de acum încolo. Apoi, la noi s-a „împământenit”  sărbătoarea comunei, musai trebuie să venim pe scenă şi cu formaţii şi artişti locali. Trebuie să aibă unde să se „desfăşoare” şi pe timp de vreme rea, nu doar afară, pe locul special amenajat pentru serbările câmpeneşti. Aici, unde de fiecare dată ţinem ziua comunei.

Rep.: Vă propun să vorbim şi de fondurile româneşti, cele care v-au fost alocate pentru bugetul local 2013. Dar şi cele pentru care aţi întocmit proiecte convingătoare pentru o eventuală finanţare.

I.M.B.: În privinţa alocărilor bugetare pentru anul în curs, vă spun sincer, suntem la limita de supravieţuire. Dar nu disper pentru că nu-mi stă în fire.  Vreau să scap de toate „angaralele” de acum, după care vreau să mă gândesc serios la posibile investiţii viitoare… Am multe proiecte depuse, aştept aprobarea finanţării lor. Dacă ni se dau bani, proiectele vor deveni investiţii de reală utilitate publică.

Rep.: Proiectele de care vorbiţiâ ce investiţii conţin?

I.M.B.: Am prevăzut asfaltarea drumului comunal care leagă Moldovenii de drumul european, în zona localităţii Filpeşti- Bacău, proiect depus la Ministerul Dezvoltării. Un al proiect este la Administraţia Fondului de Mediu, pentru programul „Casa verde”, prin care vrem să realizăm sistemul de încălzire centrală în clădirea primăriei. Sunt şi alte proiecte depuse, dar blocate de lipsa finanţărilor.

Rep.: Moldovenii au fost şi sunt buni şi pricepuţi truditori ai pământului. Au cu se se mândri la ziua comunei, o zi a bunilor gospodari.

I.M.B.: Mici fermieri se descurcă mai uşor. Mai ales cei care au reuşit să-şi cumpere utilaje. Pentru ceilalţi e mai greu. În agricultură au început să se mai „mişte” treburile în bine. Cei care au avut curajul să „reziste” până acum, vor avea de câştigat. Nu au „îndurat” degeaba. Acum încep să culeagă „roadele”.

Rep.: Sunteţi un primar foarte tânăr, dar cu ambiţii mari. V-aţi demonstrat „forţa” prin ceea ce aţi realizat până acum. Şi nu-i vorba de lucruri puţine. Relaţonaţi foarte bine cu cetăţenii, care vă stimează şi vă apreciază mult. Toată ziua au „roit” în jurul dumneavoastră. Toţi voiau să vă salute, să schimbe o vorbă cu dumneavoastră. Cum îi vedeţi acum la ceas de sărbătoare, dar şi în cursul săptămânii, la muncă? Cât de mult şi-au schimbat din vechile mentalităţi?

I.M.B.: Mă bucur tare mult că oamenii îmi sunt aproape, mă înţeleg bine şi am cu cine discuta. Oamenii se schimbă în bine, pe măsură ce se schimbă şi generaţiile. Cu bătrânii e mai greu, tinerii deja văd altfel lucrurile. Mulţi dintre ei au ieşit „afară” la muncă şi s-au întors acasă altfel pregătiţi pentru viaţă. Păcat mare că nu avem ce le oferi, să aibă unde munci. Sunt nevoiţi să-şi ia „viaţa în palme”, să plece în lumea largă pentru un câştig decent. Eu sunt optimist, viitorul comunei „sună bine”.