Moisii vrea 115 mașini și 10 motociclete noi pentru Poliția Neamț

moisii

Deputatul PPDD-ist amendează bugetul pentru anul viitor
* Alesul din Colegiul 3 vrea, de asemenea, bani pentru dotări la Serviciul Criminalistic, dar și pentru investiții la școli, instituții de cultură sau sociale

115 mașini și 10 motociclete ar putea primi, anul viitor, Inspectoratul Județean de Poliție Neamț. Dintre autoturisme, 89 ar fi Loganuri pentru Ordinea Publică, 3 – mașini de intervenție, 22 – autospeciale pentru munca operativă și una– laborator criminalistic. Dar toate acestea dacă la votarea bugetului pentru 2013, Parlamentul ar valida amendamentul propus de deputatul nemțean PPDD, Constantin Moisii.
Dovedind că ține în continuare o legătură strânsă cu foștii săi colegi din Poliție, din lista totală cu 13 amendamente, Moisii mai are unul care ar ajuta tot IPJ Neamț: alocarea a 175.000 lei pentru dotarea și acreditarea specială a laboratorului criminalistic.
Din setul de amendamente al deputatului PPDD, alte două vizează alocarea unor sume de circa 1,1 milioane de lei pentru întreținerea și funcționarea căminelor de persoane vârstnice de la Roznov și din comuna Ceahlău (cămine care acum sunt finanțate și de stat dar, în scurt timp vor rămâne doar pe umerii bugetelor locale insuficiente).
Tot pentru Roznov, ”inima” colegiului în care și-a câștigat mandatul, Constantin Moisii propune și alocarea altor fonduri importante: 4,3 milioane lei – construcţia unei case de cultură; 8 milioane lei – finalizarea investiției Regularizarea albiei pârâului Cracău; 7 milioane lei – modernizarea Liceului Teoretic; 200.000 lei – extindere rețea electrică.
Pe baza discuțiilor cu consilierii PPDD din comunele din colegiul 3, deputatul Moisii propune și alte amendamente prin care solicită alocarea unor sume pentru investiții foarte importante pentru respectivele comunități. Astfel, 1,1 milioane lei ar fi necesari pentru modernizarea și dotarea Căminului Cultural din Luminiș – Piatra Șoimului, 500.000 de lei pentru reabilitarea termică a unei școli din Săvinești și 80.000 de lei pentru repararea acoperișului ȘcoliiTazlău.
De asemenea, tot în ideea îmbunătățirii condițiilor în care își desfășoară activitatea elevii și cadrele didactice din unele școli, Moisii mai solicită 100.000 de lei pentru repararea acoperișului şcolii și grădiniței din satul Socea, comuna Rediu și alte 200.000 de lei pentru realizarea de grupuri sanitare moderne pentru şcolile 1 și 2 din comuna Zănești (școli neautorizate sanitar deși clădirile sunt bine întreținute, toaletele fiind ”în fundul curții” ca acum 50 de ani).
Rămâne de văzut dacă aceste amendamente propuse de Moisii vor avea – total sau parțial – vreo șansă de reușită. Speranța moare ultima și pentru aleși, după cum rezultă din declarația deputatului: “În opinia mea, un buget de stat trebuie făcut nu doar de specialiștii din birourile de la București, ci plecând și de jos în sus, de la problemele reclamate de oamenii din teritoriu. Vrem ca Poliția să țină sub control fenomenul infracțional dar îi trimitem pe polițiști cu mașini hârbuite și fără dotările necesare să lupte cu indivizi care sunt tot mai bine dotați tehnic. Nu poți cere performanță unei instituții, mai ales uneia de importanța Poliției, dacă nu oferi și resurse, și mijloacele cu care acești oameni să-și facă treaba. La fel și la școli. E foarte bine că or să crească salariile cadrelor didactice. E puțin acum, poate o să fie mai mult în viitor. Dar acești dascăli trebuie să aibă și dotarea materială cuvenită și, de asemenea, să lucreze în școli unde nu curge apa din tavan sau unde condițiile sanitare să fie aduse la zi. Cât privește căminele de bătrâni, și aici e o mare problemă. S-a încurajat înființarea lor, dar banii de la bugetul central vin pe un proiect care tocmai expiră. Aceste cămine nu pot fi ținute doar cu resursele administrațiilor locale care și așa sunt foarte subțiri. Dacă nu sunt sprijinite în continuare de Guvern și de Ministerul Muncii, riscăm ca aceste cămine să se închidă și, practic, o să constatăm că banii investiți în dotări și în modernizări au fost, de fapt, aruncați pe fereastră”.

Daniel VINCA