Modificările Codului rutier – interdicţii în plus

Control tehnic al masinilor aflate in trafic efectuat de Politia Rutiera alaturi de Registrul Auto Roman (RAR), in Bucuresti

Începând de ieri auintrat în vigoare noile prevederi  ale Codului Rutier, care prevăd interdicţii şi obligaţii atât pentru biciclişti, cât şi pentru conducătorii de mopede. De asemenea, sunt schimbări privind examenul pentru permisul auto, unde cursul de pregătire teoretică va fi valabil timp de un an de la absolvire.

 

* Bicicliştii şi mopediştii n-au voie pe zebră

 

O primă modificare interzice transportul  persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A (mopede şi motociclete de orice fel). Aceeaşi interdicţie o au şi transportatorii de mărfuri, în cazul pasagerilor din cabină. De asemenea, mopedele şi motocicletele de mici dimensiuni nu au voie să folosească trecerile destinate pietonilor. Bicicliştii au şi ei de respectat câteva reguli noi de circulaţie: sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie, ca şi mopediştii, nu au voie să folosească trecerile de pietoni şi nu au voie să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate. Mai mult, bicicliştii sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate. În plus, toţi posesorii de vehicule au interzis de acum înainte să mai circule pe acostamentul drumului – aşa numita bandă de urgenţă. Excepţie fac bicicliştii, care pot folosi acostamentul dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia.

 

* Doar şoferi sănătoşi

 

Aspirantul la obţinerea permisului trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere medical, aşa cum stabileşte Art. 33. – Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, denumită în continuare candidat, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) să aibă vârsta minimă prevazuta de art. 20 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; b) sa fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită examinarea; c) să nu se găsească sub incidenţa prevederilor art. 24 alin. (6) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor când face dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 116 din acelaşi act normativ“.

Noile dispoziţiil prevăd ca  şcoala de şoferi pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere să fie valabilă un an de la data absolvirii. Dispoziţia nu se aplică, însă, în cazul candidaţilor care până ieri au fost declaraţi „admişi” la proba teoretică şi nu au finalizat examenul pentru obţinerea permisului. Ei vor susţine  proba practică în conformitate cu reglementările în vigoare la data promovării probei teoretice.

Poliţiştii rutieri au şi ei sarcini noi, printre acestea fiind obligaţia de a verifica permisul şoferului în paralel cu buletinul, iar în cazul în care constată neconcordanţe referitoare la nume, prenume, precum şi în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, poliţiştii trebuie să reţină permisul de conducere.

C.M.