Modificări de legislație pentru părinții care intră în concediu de creștere a copilului

indemnizatieMamele sau chiar tații care obțin venituri din mai multe activități și cer intrarea în concediul pentru creșterea copilului au, de acum, obligația să dovedească faptul că au suspendat cel puțin una dintre activitățile respective, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Nemțenii trebuie să știe că părintele aflat în concediul de acest tip are voie să obțină venituri, dar cu încadrarea în 3.000 de lei pe an.

Executivul a trebuit să facă anumite modificări în normele pentru aplicarea ordonanței de urgență din 2010 astfel încât părintele aflat în concediul pentru creșterea copilului să poată obține venituri impozabile fără să-i fie suspendată plata indemnizației. Noile dispoziții se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 649 din 27 august și se aplică de la data publicării.

„În perioada concediului (…), persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanța de urgență (maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei – n.r.), prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație“, scrie în hotărârea de guvern.

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație, părintele care le solicită trebuie să fi obținut venituri impozitate în ultimele 12 luni înainte de nașterea copilului. Autoritățile sunt obligate să verifice dacă părintele aflat în concediul de creștere respectă limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, în termen de trei luni de la încheierea fiecărui an din perioada concediului, dar și de la încetarea dreptului la concediu și indemnizație.

Cuantumul indemnizației lunare reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă, în funcție de durata concediului pentru care se optează, acesta are anumite limite minime și maxime.

Părintele îndreptățit poate să aleagă între concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap) și indemnizație lunară de cel puțin 600 de lei și cel mult 3.400 de lei, ori concediu pentru creșterea copilului și indemnizație lunară de cel puțin 600 de lei și cel mult 1.200 de lei.

Geanina NICORESCU