Modificarea Legii electorale, prioritatea Guvernului Ponta

Actualul sistem electoral uninominal majoritar parţial într-un singur tur de scrutin este considerat mai ales de reprezentanţii USL unul incorect, pentru că a permis ca, prin redistribuire, să primească locuri în Parlament şi candidaţii clasaţi pe locul doi, dar cu un procent bun.

Reprezentanţii USL Neamţ spun că legea va fi modificată chiar în prima legislatură pentru că este considerată o prioritate de premierul Ponta şi de co-preşedintele USL, Crin Antonescu.

Senatorul Ioan Chelaru, de profesie avocat, crede că aproape orice sistem ar fi mai bun, decât actualul: „Este clar că nu putem merge în continuare pe acest sistem electoral, pentru că s-a văzut ce a generat el. Ce au votat oamenii pe 9 decembrie şi ce s-a întâmplat cu redistribuirea. Proiectul de vot uninominal pur, propus de premierul Victor Ponta, nu era o lege perfectă, dar era perfectibilă. Dacă ne uităm şi în istorie, până şi votul pe liste şi votul mixt erau mai bune, oricum din punctul de vedere al reprezentativităţii pentru electorat. Aşa am avut şi noi, parlamentarii, de pierdut şi electoratul. Nu mi se pare firesc ca în momentul în care ai pierdut alegerile, să vii şi să primeşti în runda a doua locuri în Parlament. Legea electorală este o prioritate şi cred că, împreună cu modificarea Constituţiei, chiar în prima legislatură va fi modificată şi Legea electorală. Sper să ajungem la o înţelegere cu toate celelalte partide şi să avem în final o lege care să reflecte în primul rând dorinţa oamenilor care vin la urne, aşa cum ar fi corect”.

Deputatul Ioan Munteanu, parlamentarul nemţean cu cea mai mare experienţă politică şi în legislativul ţării, consideră că modificarea Legii electorale este imperios necesară: „Sunt întru totul de acord cu modificarea Legii electorale, pentru că ceea ce avem acum este o mizerie. Eu am spus încă de la apariţia legii că nu sunt de acord cu formula actuală. Cred că cel mai potrivit sistem electoral ar fi cel care funcţionează în Germania jumătate pe listă, jumătate politic, pe partide. Pentru că acest sistem aşa-zis uninominal de fapt scade foarte mult puterea de reprezentare a parlamentarilor şi cele mai multe voturi au fost atrase tot politic, de partide. Astfel apare o anumită indisciplină în rândul membrilor unui partid. Dacă se modifică legea, atunci se termină şi cu alegerile anticipate, nu se mai cheltuie nişte bani aiurea, sunt mai multe avantaje”.

Rămâne de văzut pe ce sistem de vot vor cădea la învoială reprezentanţii principalelor partide reprezentate în Parlament, varianta USL fiind în acest moment cea a votului uninominal pur, potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, cel care va forma la finele acestei săptămâni noul Guvern.