Modificarea Codului Penal – închisoare pentru consum de alcool după provocarea unui accident

17/11/2017

Vor fi trimişi după gratii şi cei care conduc tractoare fără permis
Nemţenii trebuie să ştie că Guvernul a aprobat, în urmă cu două zile, unele modificări la Codul Penal care introduc pedeapsa cu închisoarea pentru mai multe infracţiuni. Spre exemplu, şoferii care consumă alcool sau alte substanţe psihoactive după producerea unui accident cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice, ar putea fi trimişi după gratii până la 5 ani.
Totuşi, nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive, după producerea accidentului de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane şi până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducatorului auto.
În Codul Penal, la capitolul “Infractiuni contra sigurantei circulaţiei pe drumurile publice” este incriminată şi fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau neînregistrat sau cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal mai prevede următoarele: “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.
Geanina NICORESCU