Moartea Amalyei şi marile probleme ale centrelor de plasament

Moartea Amalyei a stârnit un vârtej în apele învolburate ale sistemului de protecţie a copilului. Amalya a fost o copilă care, la vârsta de 15 ani, şi-a pierdut viaţa pentru că nu a mai ştiut ce să facă cu ea. Era în evidența Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică al SJU Neamț anterior preluării în sistemul de protecție, fiind internată de mai multe și primind tratament medicamentos conform prescripției medicului specialist, iar de la data intrării în centrul „Ion Creangă” din Piatra Neamţ a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, după cum ne-a informat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Cristina Păvăluță, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Întâlnire cu presa la care a participat tot stafful DGASPC Neamţ.

Doi psihologi la 83 de copii
„Amalya a crescut în satul Bodeștii de Jos, comuna Bodești alături de mama sa și de fratele mai mare, acesta fiind copilul dintr-o altă relație a mamei. Din documentele de la dosarul personal al fetiței și din afirmațiile ei a reieșit că în copilărie relația cu mamă era tensionată, comunicarea era deficitară, mama adoptând un comportament inadecvat și nu era un exemplu pozitiv pentru fiica sa. De aceea minora a fugit de mai multe ori de acasă fiind adusă înapoi cu poliția. De asemenea, neglija școala, fiind în risc de abandon ceea ce a făcut să repete un an școlar. În 2016 a plecat din nou de acasă și a stat mai mult în zona Bazei Hipice din Piatra Neamț, unde locuia în adăposturi improvizate. În iulie anul trecut cineva ne-a sesizat aceste aspecte și în urma evaluărilor făcute de specialiștii noștri s-a concluzionat că acest copil era victima unor abuzuri motiv pentru care s-a propus plasamentul în regim de urgență. Ulterior, cazul a fost prezentat instanței de judecată iar magistrații au decis prin Sentința Civilă numărul 2110/ 14.12.2016 instituirea plasamentului rezidențial în cadrul Complexului Ion Creangă. După preluarea fetiței, aceasta a fost transferată la Școala nr. 8 din Piatra Neamț, unde a reușit să finalizeze clasa a VIII-a, ulterior înscriindu-se la învățământul profesional în cadrul Colegiului Tehnic Forestier. Ultima ședință de consiliere psihologică a avut loc pe data de 8 septembrie, când adolescenta era într-o dispoziție bună, bucuroasă că începe școala și nu a declarat sau sugerat intenții suicidare, acest episod tragic nefiind prevestit de nimic.
Revenind la ziua de luni, 11 septembrie, Melek a fost la școală, la festivitatea de deschidere a anului școlar. Pentru că alți colegi de-ai ei au revenit în centru iar ea întârzia, educatorul de la grupă a sunat-o de 2 ori, o dată la 13.10 iar a doua oară la 14.00. De fiecare dată fata a răspuns și a explicat că a rămas în oraș cu colegii dar vine repede. Într-adevăr, după puțin timp s-a întors dar era însoțită de o prietenă, sora iubitului ei actual. În jurul orei 16.30 i-a spus educatorului că merge până la poartă să o conducă pe prietena ei dar nu a mai revenit. A plecat doar în șlapi și în ținuta cu care era în dormitor. Mai târziu, văzând că nu revine, educatorul a sunat-o de mai multe ori dar nu a mai răspuns iar seara a fost anunțată poliția, conform procedurilor, un echipaj deplasându-se în centru pentru a prelua datele. Marți, 12 septembrie, în jurul orei 13.45 a venit un echipaj de poliție la sediul CS Ion Creangă care a informat conducerea centrului despre faptul că există posibilitatea ca minora dispărută să fie identificată la UPU întrucât ISU Neamt, la sesizarea unui cetățean a scos din Lacul „Bâtca Doamnei“ o fată aflată în pericol de înec. Potrivit declarațiilor polițiștilor, s-au facut manevre de resuscitare până aproape de ora 14.00, după care a fost declarat decesul”, a spus Cristina Păvăluţă.
După prezentarea, de către şefa DGASPC Neamţ, a cazului acestei fete de 15 ani care şi-a curmat viaţa în apele Bistriţei, Vasile Panţîru, directorul Complexul de servicii Ion Creangă din Piatra Neamţ, a spus, referitor la eforturile personalului specializat pentru reintegrarea copilei: “Trebuia să facem mai mult!”. Evident, directoarea DGASPC Neamţ a trebuit să recunoască public faptul că “personalul de specialitate e puţin”. Conform spuselor domniei sale, la un centru cum e “Ion Creangă”, la 83 de copii sunt 2 psihologi, dar ar fi nevoie de cel puţin încă 2! Cristina Păvăluţă a mai spus că, pe lângă aceşti doi specialişti, mai există un serviciu de consiliere psihologică, car care lucrează cu toţi copiii din centrele de plasament. Iar în sistem sunt 1500 de asistaţi. Cristina Păvăluţă a subliniat faptul că centrele de tip classic, precum Ion creangă şi Elena Doamna, trebuiesc transformate. Şi că există o strategie naţională, care arată că într-o casă de tip familial vor fi maxim 16 copii. Şefa DGASPC Neamţ a subliniat că, la nivel judeţean, există o colaborare cu o fundaţie şi că vor fi realizate 4 case pentru transferul copiilor de la Elena Doamna , iar pentru central Romaniţa va fi depus un proiect care prevede 3 case tip familial.
Alte 4 fete, fugite din centre de plasament din Neamţ!
Amalya fugise din centrul de plasament cu o zi înainte de a fi găsită înecată. La ora actuală sunt date dispărute din centrele de plasament de pe teritoriul judeţului 4 fete: una de la „Ion Creangă”, una de la „Elena Doamna” şi două de la complexul „Familia mea”. Dar, conducerea DGASPC Neamţ a subliniat că nu pot fi date publicităţii fotografiile fetelor dispărute, până când nu se ia decizia că acest lucru poate fi în interesul lor. Că oricum copiii de la centre sunt stigmatizaţi în societate şi rămâne de analizat dacă mediatizarea cazurilor este în spiritul şi litera legii. Una dintre fete este dispărută, deja, de o lună de zile. N-a găsit-o nici Poliţia, n-au găsit-o nici pompierii…

După ce şi-a văzut sora moartă, fratele Amalyei a vrut să se sinucidă cu Diazepam

Dispariţia Amalyei l-a afectat mult pe fratele acesteia, alături de care începuse să ptreacă vacanţele. Băiatul a înghiţit mai multe pastile de Dazepam şi a ajuns în stare de comă la spital, în urmă cu două zile. Ieri, tânărul îşi revenise şi urma să fie externat. Mama lui, prezentă la conferinţa de presă, a spus că-l va lua cu ea, în Cipru, acolo unde munceşte de ceva vreme. Femeia susţine că nu a bătut-o niciodată pe fată, doar i-a tăiat părul o dată pentru că furase bani de acasă, şi nici nu învinovăţeşte personalul DGASPC Neamţ pentru moartea fetei. Susţine că Amalya s-a schimbat mult după ce a plecat la Baza Hipică din Piatra Neamţ, unde ar fi fost pusă la muncă şi cine ştie ce alte lucruri. Speră ca Poliţia să desluşească acest caz, mai ales că a lansat şi o acuzaţie: „Eu sunt convinsă că fata a fost împinsă de pe pod, nu s-a aruncat ea!”.
Geanina NICORESCU