„Moartea albă“ sapă în Neamț

coc3 Ultimele cifre arată că numai în acest an autoritățile au capturat aproape 6 tone de droguri doar din acțiunile ce au vizat destrămarea rețelelor de traficanți. Implicate sunt 430 de persoane, care au format 63 de grupări infracționale, conform unui document dat publicității ieri. Cifrele schițează vârful icebergului, dincolo de care sunt victimele, consumatorii care cad pradă acestui perfid flagel din care cu greu mai este cale de întoarcere. Nu întâmplător supranumit ,,moartea albă“, drogul sintetic a ajuns în aceste vremuri mai periculos decât alte substanțe ce produc dependență, întrucât acționează de la primul fum.

Subiectul nu este nou, însă dimensiunile la care a ajuns traficul și consumul de droguri depășesc mijloacele îndreptate împotriva fenomenului. Iată, de pildă, într-o analiză pe anul 2014 a Agenției Naționale Antidrog se vorbește despre statistici care îngheață: unul din doi elevi de 16 ani fumează, aproximativ 80% dintre aceștia au consumat băuturi alcoolice, iar unul din 10 elevi cu vârsta de 16 ani a consumat, cel puțin o dată, droguri.

*Cea mai mare rețea, cu ramificații în Neamț

Accesul tinerilor la substanțe cu efect psihotrop este pe atât de facil, pe cât de răspândite și extinse sunt rețelele de traficanți și dealerii. Tot mai multe acțiuni ale polițiștilor de la combaterea criminalității organizate fac ca multe din aceste rețele să dispară. Problema este că în locul lor apar, foarte repede, altele, iar acestea, la rândul lor, își găsesc rapid „săgeți“. Așa este cazul unei grupări care a apărut la Bacău, s-a extins la Constanța și și-a găsit acoliți în Neamț, una din cele mai mari și extinse grupări de traficanți de droguri (cu 22 de persoane implicate) destrămată anul acesta. Descinderile au avut loc în data de 13 iulie 2016, când ofițerii de combaterea criminalității organizate din Bacău, Iași, Constanța, Vaslui și Neamț, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat 27 de percheziții domiciliare în județele Bacău, Neamț și Constanța. În aceeași zi, polițiștii au surprins în flagrant delict, în municipiul Constanța, pe trei dintre suspecți (doi bărați, de 20 și 25 de ani și o femeie, de 26 de ani, toți din Bacău), asupra cărora au fost găsite 17 grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Iar în municipiul Bacău a fost depistat un bărbat, de 22 de ani, din localitate (cunoscut ca fiind liderul grupării infracționale organizate), asupra căruia au fost găsite aproape 6 kg de astfel de fragmente vegetale mărunțite. „În total, în cadrul acțiunii au fost ridicate 5.917 grame de fragmente vegetale mărunțite, 131 de grame de substanță susceptibilă a avea efecte psihoactive, cutii cu țiple autosigilante, resturi de țigarete confecționate artizanal, 3 grindere, 4 cântare electronice, 5 laptopuri, o tabletă, 2 hard disk-uri, 2 memory stick-uri, 36 de telefoane mobile, 35 de cartele SIM, un iPod, 4 microSd-uri și 21.000 de lei“, informa DIICOT Bacău la acea vreme.

Cei 22 de suspecți, între care și tineri din Neamț, au devenit inculpați după ce dosarul a ajuns pe rolul instanței și luna aceasta începe procesul, în care cap de afiș este Adrian Aconstantinesei (zis Pletosu), sora acestuia Luana Aconstantinesei și mama lor, Silvia Drăgănescu. 13 dintre inculpați sunt sub control judiciar și 9 sunt încă arestați preventiv.

*Un pietrean aducea droguri din afară și le vindea engros

Un alt caz răsunător este cel al unui pietrean care în luna septembrie 2016 a fost prins cu aproape 900 pastile de ecstasy la el. Petru Ilie nu avea de gând să se plimbe prin oraș cu drogurile până le-ar fi vândut, ci urma să le plaseze la câțiva din dealerii pe care-i cooptase și care la rândul lor aveau alți câțiva dealeri și tot așa, până când drogurile ar fi ajuns fără grabă (pentru că un „val“ de prafuri ar fi trezit suspiciunea autorităților) la consumatorii din Piatra Neamț, dar și din Bacău. Procurorii DIICOT Neamț care au coordonat acțiunea de prindere în flagrant au demonstrat judecătorilor care l-au arestat pe suspect că „substanțele psihoactive erau comercializate de către inculpat en gros, respectiv în cantități de cel puțin 20-30 comprimate, către făptuitori aflați atât pe raza județului Neamț, cât și a județului Bacău, făptuitori care, la rândul lor, au procedat la vânzarea ulterioară, cu un preț mai mare al tabletelor respective, individual, către diverși consumatori“. Anchetatorii au mai stabilit că pietreanul se aproviziona masiv cu droguri din Olanda.

Acum, Petru Ilie și complicea lui vor compărea în fața magistraților Tribunalului Neamț, procesul nefiind încă public, ci abia în faza de cameră preliminară.

*Captură record de cocaină, 63 de grupări destrămate în zece luni

Dintr-o situație la nivel național aflăm că în primele zece luni ale anului au fost derulate 696 de acțiuni și 1.463 de percheziții, polițiștii antidrog reușind să destrame 63 de grupări infracționale specializate în trafic de droguri, formate din 433 de membri, dintre care 265 au fost arestați. „Au fost ridicate în total aproape 6.000 kg de droguri, dintre care peste 2.750 kg de droguri de mare risc și aproape 3.000 kg de droguri de risc, precum și peste 17.000 de comprimate. Una dintre prioritățile Poliției Române este diminuarea infracționalității în domeniul drogurilor și a criminalității conexe, prin reducerea traficului de droguri pe piața internă și internațională. Eficiența instrumentelor implementate la nivelul Poliției Române și strânsa cooperare cu instituțiile de aplicare a legii la nivel național (ex. DIICOT, SRI), s-au concretizat printr-o reacție promptă ce a condus implicit la destrămarea unor grupări infracționale complexe“, spune Poliția Română. În aceste cazuri, pentru administrarea probatoriului au fost audiate 9.713 de persoane, fiind cercetate 2.719 persoane, dintre care 727 au fost reținute, 647 au fost arestate și 259 au fost puse sub control judiciar. Pentru recuperarea prejudiciilor, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra a 10 imobile, 42 de autoturisme, 2.066.339 de lei, 157.290 de euro și 9.270 de USD. În activitățile desfășurate, polițiștii au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale și teritoriale ale Poliției Române, ale structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea DIICOT.

Cea mai răsunătoare operațiune din anul 2016 este cea cu numele de cod Globetrotter, la finalul căreia au fost capturate peste 2,5 tone de cocaină din portul Constanța, ascunse printre bananele ce veneau din Columbia. Valoarea de piață a drogurilor este de circa 625.000.000 euro. Operațiunea a fost derulată de 150 de polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale, cu suportul internațional de specialitate al SUA – DEA și Spania – Guardia Civil și cu suportul intern al ANAF, Direcției Generale a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, DGIA și MAE.

Investigațiile au durat 6 luni, la finalul cărora a fost destrămată o grupare internațională de trafic de cocaină ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest. Cocaina a fost ascunsă în containere transoceanice. Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian. În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.

Cristina IORDACHE