Moarte misterioasă a unui jandarm de la Unitatea Mobilă

02Jandarm Toma01 *„Un profesionist, un om de o mare noblețe sufletească“, îl deplâng colegii * Medicii încă nu știau ieri din ce cauză a murit jandarmul: o gripă severă și atipică sau o infecție generalizată *  Subofițerul va fi înmormântat la Cristești

Decesul subofițerului Constantin Toma, la numai 42 de ani, a surprins pe toată lumea. Sâmbătă, 24 octombrie, el a fost internat în stare foarte gravă la spital, cu simptome de gripă și în șoc toxico-septic, iar în câteva ore a murit. În urma lui a rămas soția și o fetiță de doi ani.

Moartea lui i-a consternat și pe colegi. Plutonierul adjutant șef Constantin Toma activa în cadrul Detașamentului Mobil de Jandarmi Piatra Neamț. „Subofițerul era în activitate din anul 2007. Un profesionist, un om de o mare noblețe sufletească, devotat profesiei de jandarm, dăruit pe deplin familiei și idealurilor pe care le-a avut în viață. Ne-a părăsit pentru totdeauna, la numai 42 de ani, lăsând în urmă un gol imens, sentimente de tristețe și regrete eterne, o soție și o fetiță de numai 2 ani. Dumnezeu să te odihnească în pace, Tomiță!“, a spus locotenentul Marius Gămănuț, ofițerul de presă al Jandarmeriei Neamț.

Uimirea colegilor lui este cu atât mai mare cu cât subofițerul era cunoscut pentru viața sănătoasă pe care o ducea, în afară de programul de pregătire sportivă din cadrul unității el avea un regim constant de exerciții fizice care să-l mențină în formă în misiunile de zi cu zi, spun colegii. „A fost sportiv de performanță, rugbist timp de 16 ani, îi plăcea sportul, avea o viață sportivă intensă, un om în plină carieră, un om robust. Acum suntem mai puțin cu unul“, a mai spus locotenentul Marius Gămănuț.

Zilele acestea, conducerea Jandarmeriei Neamț se preocupă de o acțiune umanitară prin care fiecare coleg care dorește poate să doneze o sumă de bani pentru ajutorarea familiei îndoliate, așa cum de fiecare dată jandarmii au făcut când un coleg era în necaz. Înmormântarea subofițerului va avea loc în comuna natală Cristești, județul Iași.

Referitor la cazul jandarmului Constantin Toma, doctorul Dan Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Județean Neamț a declarat: „Pacientul s-a prezentat la camera UPU cu simptome comune gripei, i s-a propus internarea în secția de boli infecțioase, dar la acel moment a refuzat. Ulterior, la câteva ore, a revenit la spital în stare gravă și a fost internat în secția de terapie intensivă, cu manifestări de șoc toxico-septic, cu evoluție rapidă, care din păcate au condus la deces.

Acum, când vorbim, s-a efectuat necropsia și s-au prelevat probe pentru examene toxicologice și bacteriologice și pentru gripă, al căror rezultat urmează să ne parvină. La necropsie nu s-au constatat leziuni care să conducă spre alte cauze, decesul a survenit fără cauze precise, neputându-se identifica clar ce anume a produs starea de șoc toxico-septic. Așteptăm rezultatele prelevărilor de probe, care au fost trimise și la București. Diagnosticul prezumtiv la deces este coagulare intravasculară diseminată, ca efect al unei infecții care a cuprins organele și sistemele. Există două ipoteze: fie este vorba de o formă severă de gripă atipică, fie o infecție cu germeni meningococi sau pneumococi – pacientul avea în istoric o splenectomie (n.n. – extirparea splinei), iar acest lucru predispune la infecții cu germeni încapsulați. Așteptăm rezultatele la probele prelevate pentru a putea ajunge la o concluzie“.

Investigațiile amănunțite vor duce la o concluzie în ceea privește cauza morții, o chestiune de câteva zile după cum a precizat sursa citată.

Cristina Iordache