Miting împotriva gazelor de şist

miting

 Duminică, 6 aprilie, zeci de nemţeni, sustinuţi de cateva ONG-uri din judeţ, au organizat un miting la Piatra Neamţ, împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Protestatarii s-au adunat în faţa Teatrului Tineretului pentru a cere interzicerea exploatării gazelor de şist.

“Scopul întâlnirii de astăzi este de a ne alătura formei de protest care se regăseşte în toată ţara. Sunt peste 100 de organizaţii care se implică în acest eveniment în toată ţara. Scopul este de a conştientiza opinia publică despre gravitatea fenomenelor care se întâmplă în ţară legate de fenomenul exploatării gazelor de şist, de felul în care autorităţile publice gestionează această situaţie. Speranţele noastre sunt ca cei care ne văd să organizeze dezbateri publice şi să se găsească măsuri conştienteşi raţionale pentru exploatarea gazelor de şist. Suntem patrioţi şi ne dorim ca această ţară să prospere şi să aibă resursele necesare asigurarii unei vieţi cât mai decente”, a declarat Andrei Carabelea, preşedinte Asociaţia Sens Civic.

Oamenii au purtat pancarte inscripţionate şi steaguri şi au scandat lozinci împotriva guvernului şi a exploarării şi exploatării gazelor de şist.

“Am venit astăzi aici pentru a face ceva împotriva gazelor de şist. Sperăm la mai bine. Suntem scindaţi, cei bogaţi şi cei săraci iar cei săraci trebuie, ca întotdeauna, să lupte pentru a câştiga ceva, măcar să ajungem la un nivel decent de a trai. Abuzul autorităților riscă să devină stare de normalitate dacă este ignorat”, declară Mariana Tebeică, pensionară din Piatra Neamţ.

“Am venit pentru a protesta împotriva gazelor de şist şi pentr a ne salva ţara. Riscurile sunt foarte mari, otravirea apelor, otrăvirea pământului, poluare fonică foarte mare şi bineînţeles, alunecări de teren şi cutremure. Încet, încet, mergând din oraş în oraş, până la urmă se va rezolva ceva totuşi. Dacă nu, ne vom aduna mai mulţi şi vom continua”, declară un protestatar, Laur, 15 ani din Piatra Neamţ.

Cetăţenii au cerut în stradă, Parlamentului şi Guvernului, interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist.

“De la acest miting noi sperăm, în primul rând, să informăm oamenii, despre riscurile exploatării acestor gaze de şist şi să tragem un semnal de alarmă guvernanţilor noştri. Riscurile momentan sunt la Pungeşti, urmează să se ridice sonda a gazelor de şist. Noi vrem să fim prevăzători şi de aceea vrem să preîntâmpinăm să nu ajungem ca la Pungeşti. Sunt studii ştiinţifice care arată că pe o rază de până la 250 de km se contaminează tot, pamânt, aer şi apă. Nu putem sta, nu putem fi spectatori la ceea ce se întâmplă”, a declarat Cătălin Ciobanu, organizatorul protestului.

Peste o sută de oameni, majoritatea localnici, au protestat, sâmbătă după-amiază, şi la Pungeşti, în judeţul Vaslui, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Andreea FLOREA