”Mită şi nepotism” la Şcoala Băluşeşti

* Un grup de 26 de profesori a depus reclamaţie împotriva directoarei Elena Antal

Elena Antal, directorul Şcolii Băluşeşti, a fost reclamată de un grup de 26 de profesori din şcoala pe care o conduce că nu şi-ar face treaba legal. Directoarea consideră că acuzaţiile sunt nefondate şi au la bază dorinţa a trei dintre reclamanţi de a-i lua locul. Scandalul îl include şi pe soţul directoarei, care este angajat în unitatea de învăţământ pe post de ”centralistă” telefonică şi de fochist. Reclamaţia a fost înregistrată la Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ chiar în Ajunul Crăciunului. “Dascălii din Școala Bălușești suferă cumplit, de ani de zile, umilințe greu de imaginat, situații conflictuale întreținute de actualul director. Școala Bălușești este locul unde mita și nepotismul sunt la ele acasă, iar cei care se zbat să facă ceva pentru elevi și numele școlii sunt înjosiți și acuzați de cele mai năstrușnice lucruri. Deunăzi, unii dintre profesori au fost nevoiți să doarmă în școală, deoarece a fost blocat drumul, fără ca directorului să îi pese“, afirmă semnatarii petiţiei.

Directoarea şcolii se apără afirmând că nu există un conflict real în unitate şi că de fapt reclamaţia este doar o mizerie pe care colegii i-o fac, ea aflându-se pe lista directorilor cărora le expiră mandatul în decembrie şi că de fapt unii dintre ei doresc să o înlăture astfel de la conducere. În şedinţa Consiliului de Administraţie din noiembrie, directoarei Antal i s-a prelungit mandatul pentru un an, aşa cum s-a procedat cu toţi cei 17 directori cărora le-a expirat contractul. Despre situaţia legată de înnoptarea în şcoală a unora dintre profesori, Elena Antal spune că aceştia au fost întorşi din drum de primar care le-a explicat că drumurile sunt înzăpezite şi că aceştia s-ar fi supărat pentru că i-a cazat în sala de sport şi soţul ei, fochistul, a plecat acasă la ora 17 şi nu a rămas să facă focul în sobe şi peste noapte, cele două centrale termice neasigurând suficientă căldură. În plus, reclamanţii îl acuză şi pe soţul centralist că ar avea un comportament inadecvat faţă de cadrele didactice: “Nu putem munci intimidați de centralistul unității, care ne înjură și ne sfidează, nu putem accepta ca toată conducerea școlii să fie de fațadă“.

Unul dintre aspectele semnalate pare smuls dintr-o telenovelă. Se afirmă că directoarea ar fi pierdut o sumă de bani, în timp ce se deplasa la o vrăjitoare din satul vecin, după care ar fi dat vina pe colegii de la catedră că i-ar fi sustras banii. Femeia se apără afirmând că banii i-au fost furaţi într-adevăr şi că aceştia i-ar fi fost trimişi de fata ei care lucrează în Italia pentru a-şi pregăti protocolul pentru inspecţia de grad.

Nu este prima reclamaţie la adresa Elenei Antal, aceasta fiind cercetată, tot în urma unei petiţii de acest gen, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman în vara anului 2010 sub acuzaţia că ar fi falsificat nişte fişe de înscriere la admiterea în clasa a IX-a. Acuzaţiile nu au fost confirmate de anchetă, aşa încât directoarea a revenit pe funcţie, în ciuda mediatizării intense de care a ”beneficiat” cazul la ştirile unor posturi TV naţionale. Şi în reclamaţia din decembrie anul acesta se bat apropouri la situaţia de acum doi ani: “Conduce școala de ani buni sfidând pe toată lumea, făcând tot felul de jocuri cu norme didactice în schimbul unor atenții primite de la cadrele didactice care își doreau continuitate pe post ca suplinitor necalificat. Dar doamna avea nevoie de bani pentru mașină și pentru a scăpa de urmărirea penală pentru fals în acte publice“.

Viorel Stan, inspectorul general şcolar tratează situaţia cu echidistanţă: „Eu nici nu o susţin, nici nu o denigrez pe doamna director în baza acestei reclamaţii. După începerea şcolii vom declanşa o anchetă care va fi realizată de inspectori de management şcolar şi, după o analiză serioasă, vom lua măsurile ce se impun. Mai întâi trebuie să vedem dacă cele reclamate se confirmă”.