Minimis pentru taurine și babuline 

tina-minimis-bovine* printre condiţii, un singur taur la 40 de vaci

*21 octombrie, termen limită pentru cereri

Până la 21 octombrie 2016, crescătorii de animale pot depune cereri pentru accesarea ajutorului de minimis pentru taurine și bivolițe. Banii se dau în scopul ameliorării valorii genetice a șeptelului prin achiziţionarea de juninci și tauri de reproductie din rasele specializate pentru producția de carne.

Beneficiari sprijinului pot fi crescători de taurine și bivolițe, cu statut de persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, persoane juridice sau orice forme asociative cu personalitate juridică.

Mai exact, se vor aloca circa 4 milioane de euro pentru fermierii care doresc să-și cumpere vaci și juninci pentru a ajunge la un efectiv de maxim 10 capete, făcându-i astfel eligibili pentru plata sprijinului cuplat zootehnic. Acum, 10 vite este efectivul minim de la care începe să se acorde acest tip de plată suplimentară, cu mult mai mare față de subvenția de bază.

*Criterii de eligibilitate

Solicinatul ajutorului de minims trebuie să dețină minimum 3 capete și maximum 10 vaci, registrul individual al exploatației să fie completat și actualizat și

să înscrie în Registrul genealogic junincile sau vitelele cumpărate dar și produșii obtinuți de la acestea, să  mențină în fermă animalele cumpărate 3 ani de la data acordării sprijinului financiar.
Junincile și vitelele achiziţionate trebuie să aparțină raselor de taurine specializate producției de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise,  Blonde D’Aquitaine, Salers,  Rouge des Pres,  Aubrac.

Pentru tauri de reproducție fermierul trebuie să dețină minimum 40 de capete de vaci, vițele ori juninci. Excepție fac fermierii din zonele montane care trebuie să dețină minimum 10 capete. Achiziționarea lor trebuie să respecte proporția de 1 taur la 40 de femele. Numărul maxim de tauri ce poate fi achiziţionat este de 5 pe beneficiar,  care vor fi menţinuti în fermă minimum 3 ani de la data achiziţionării.

În plus, beneficiarul trebuie să aibă registrul individual de fermă completat și actualizat, să înscrie taurii și produșii acestora în Registrul genealogic al rasei.

Cuantumul sprijinului financiareste de 6000 lei/ cap junincă și 3000 lei/ cap vițea din rase specializate producției de carne. suma de 8000 lei se dă pentru un  taur de reproductie din rasele de carne.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă nu trebuie să depășească suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU