Minimis pentru rasele Bazna și Mangalița

05/02/2018

*Se primesc cereri de înscriere în program
*La Direcția Agricolă Neamț, 38 de solicitări
*Gratuit câte 2-10 purcei pentru creștere și livare

S-a dat startul pentru depunerea cererilor de înscriere în programul ajutorului de minimis acordat pentru rasele autohtone de porci Bazna și Mangalița. Mai multe detalii ne-a oferit Andi Grecu, director adjunct la Direcția Agricolă Neamț: ”Fermierii nemțeni sunt interesați de programul privind ajutorul de minimis acordat pentru rasele de porci Bazna și Mangalița. Dovadă că, până în acest moment, 38 de crescători de porci din județul nostru au depus cereri de înscriere în acest program, prin care au solicitat un număr de 356 de purcei. Este posibil să avem și doi furnizori nemțeni de purcei din rasele Bazna și Mangalița. Urmează să verificarea lor, să vedem dacă întrunesc toate condițiile impuse pentru intrarea în acest program de minimis. Scrofițele, materialul de prăsilă trebuie să fie înscrise în baza de date a Direcției Sanitar-Veterinare Neamț. În plus, purceii trebuie să fie înscriși în Registrul genealogic al raselor, de la Autoritatea Națională de Ameliorare și Reproducere în Zootehnie.
În cazul în care nu este făcută înscrierea în Registrul genealogic al raselor, problema se poate rezolva imediat la noi, la direcție. Aici a fost înființată o comisie formată din reprezentanți de la Direcția Agricolă Neamț, de la Oficiul județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Neamț și de la Asociația Crescătorilor de Porci Neamț, căreia i se pot adresa fermierii care vor să beneficieze de ajutorul de minimis pentru porcii din rasele Bazna și Mangalița. Comisia se va deplasa la ferma respectivului crescător de porci pentru a vedea dacă animalele corespund tuturor cerințelor impuse pentru intrarea în programul de minimis. Dacă sunt întrunite toate condițiile de eligibilitate, pentru acele animale se eliberează o adeverință în baza căreia se face înscrierea lor în Registrul genealogic. Astfel că și acei crescători de porci vor putea intra în programul de minimis pentru rasele Bazna și Mangalița.”
În continuare, la Direcția Agricolă Neamț se primesc cereri venite de la furnizorii și cresătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, pentru a beneficia de ajutorul de minimis acordat în acest sector de activitate.

*Ajutor de minimis = purcei gratis!
La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei și crescătorii de porc din aceste rase și procesatorii sau alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț al cărnii și al produselor din carne.
Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.
Ajutorul de minimis constă în numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.
Acest program se va derula până în anul 2020.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU