MINA DE URANIU GRINȚIEȘ, REZERVĂ NAȚIONALĂ!

Mai sunt doar 13 zile pînă la termenul limită la care se primesc ofertele pentru realizarea Studiului tehnico-economic si juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu și producerea combustibilului nuclear.

Potrivit Companiei Naționale a Uraniului,  singura exploatare de uraniu în funcțiune în țară, cea de la Crucea, are rezerve de uraniu pentru perioada limitată la câțiva ani, iar cantitățile de concentrat pentru asigurarea necesarului de pulbere de dioxid de uraniu al Societății Naționale Nuclearelectrica  sunt completate din stocul preluat de la rezerva de stat. În acest sens, rezervele de minereu urmează să fie epuizate, în lipsa deschiderii de noi exploatări:

” CNU are în vedere deschiderea unei noi mine in județul Neamt, precum și realizarea unei noi linii de rafinare la Feldioara, în concordanță cu standardele europene de mediu”.

În strategia CNU sunt prevăzute, pe lîngă redeschiderea minei de la Grințieș,  ”crearea unei noi societăți prin integrarea, într-o primă etapă, a patrimoniului aferent sucursalei FCN cu patrimoniul aferent Sucursalei Feldioara din cadrul CNU, și aprovizionarea noii entități cu minereu de uraniu  din resursele naționale de uraniu; este vorba de resursele aflate în exploatare dar și de  cele rezultate prin procesarea haldelor de steril”.

CNU mizează pe ”aprovizionarea din import, astfel încât să fie asigurat necesarul de minereu de uraniu pentru o perioadă de timp, respectiv până la deschiderea și exploatarea noii mine din judetul Neamț”, se spune în studiul de reorganizare.

Același studiu permite ”separarea activității de extracție/import de minereu în cadrul fostei CNU și a activităților de prelucrare minereu și fabricare fascicule de combustibil nuclear în cadrul nou createi societăți, mecanism care ar urma să funcționeze ca atare până la deschiderea și exploatarea noii mine din județul Neamț”.

Primarul de Grințieș, Vasile Alexandroaia, va discuta luni cu directorul Companiei Naționale a Uraniului: ”Știam despre această reorganizare încă din toamnă, dar nu știam că termenul limită de ofertare e la sfârșitul acestei luni. Am discutat cu dl. director de la CNU și singura problemă o constituie tot banii, pentru că dânsul speră ca în 2015 să poată fi redeschisă. Practic, nu s-a spus că aici ar fi soluția pentru rezerva de minereu. A mai fost o problemă și cu terenul. El nu mai aparține Direcției Silvice Neamț, aparține domeniului Sturdza, adică suprafața, pentru că rezervele minere se știe, sunt ale statului. Mina este acum în conservare, s-a solicitat un aviz de principiu la mediu, a fost refuzat. Ideea este că o eventuală redeschidere va ține cont de normele de mediu, nici nu se poate altfel. Voi discuta, luni, cu dl. director, la București”.

Mina de Uraniu de la Grințieș a fost închisă în urmă cu 15 ani, în urma unui sumum de motive care au ținut de strategia nucleară dar și de condițiile de mediu improprii.