Miliardar pietrean are cont în Elveţia

18/02/2015

MILIARDAROdată cu demersul jurnalistic de a fi publicate numele celor care au avut conturi secrete în Elveţia au ieşit la iveală mai multe informaţii despre diverşi clienţi ai băncii HSBC. Unul dintre aceştia este pietrean şi, potrivit SwissLeaks, contul său a însumat 830 milioane de dolari.

Marcel Adams, acum în vârstă de 94 de ani, s-a născut la Piatra Neamţ, în anul 1920. El împreună cu fiul său a deschis în 2004 un cont secret la filiala elveţiană a băncii britanice HSBC şi, potrivit Radio Canada, contul era deschis în numele băncii Summit International, din Barbados, deţinută tot de familia Adams. Pietreanul a emigrat în Canada după al doilea război mondial şi atunci şi-a schimbat numele din Abramovich. Omul de afaceri deţinea proprietăţi imobiliare şi este proprietarul mai multor clădiri din estul Canadei.

Datele despre conturile secrete ale unor persoane cunoscute, din toate ţările lumii, au fost date publicităţii de un fost angajat al băncii HSBC. Informaticianul francez Herve Falciani a furat o serie de date înainte de a părăsi instituţia bancară şi le-a oferit apoi unor jurnalişti francezi. Aceştia au documentat informaţiile şi au întocmit o “listă a lui Falciani” ce conţine peste 106.000 de persoane provenite din majoritatea ţărilor lumii, care şi-au creat conturi la această bancă, circa 20.000 de companii din paradisurile fiscale prin intermediul cărora au fost transferate peste 180 de miliarde de euro, titularii acestor sume sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor în ţările lor.

Cristina IORDACHE