Biserica „Sfântul Nicolae“ din Piatra Neamț a fost, timp de trei zile, locul de pelerinaj și închinare pentru mii de credincioși veniți nu doar din Neamț și zona Moldovei, ci și din toată țara la racla cu Brâul Maicii Domnului, adusă din Grecia.
Într-o organizare de excepție a parohiei gazdă, credincioșii nemțeni și cei sosiți la Piatra Neamț anume pentru acest eveniment s-au închinat în liniște și s-au bucurat de această ocazie de a se ruga direct și de a mulțumi din suflet binefăcătorului și acoperitorului Cinstit Brâu. Vremea extraordinară a permis tuturor celor care au dorit și s-au nevoit să ajungă să se închine, în zonă fiind amplasate permanent, de joi până sâmbătă seara, mai multe echipaje de jandarmi, poliție, pompieri și ambulanțe. Dând dovadă de smerenie și bucurie, credincioșii au așteptat în liniște la coada ce se întindea de sub Cozla și urca domol până în fața bisericii, unde sub un baldachin a fost așezată racla, spre cinstire. Nu au fost incidente, iar jandarmii au înțeles fiecare situație, permițând mamelor cu copii în brațe, persoanelor în vârstă ori bolnave să intre, peste rând, în curtea bisericii spre a ajunge mai repede la raclă.
Brâul Maicii Domnului a fost adus de la Mănăstirea Kato Xenia (Grecia) de o delegație greacă formată din preotul Atanasios și monahiile Antonia și Andreea și a ajuns joi, 15 iunie, la Piatra Neamț, fiind întâmpinată la Biserica „Sfântul Nicolae“ de un sobor de preoți și diaconi condus de părintele protopop de Piatra Neamț, Valentin Tofan, și de părintele paroh Ștefan Oprea. După momentul primirii cu pâine și sare, în cântări specifice sărbătorilor Maicii Domnului, racla cu Cinstitul Brâu a fost așezată în biserică, pe un baldachin special amenajat și a fost oficiată slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului și a Vecerniei unită cu Litia.
Ziua de vineri, 16 iunie, a fost una dedicată slujbelor speciale, care au început de la ora 7, cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, la finalul căreia părintele Atanasios a rostit un cuvânt în care a prezentat un scurt istoric al Brâului Maicii Domnului și de ce se cuvine cinstirea de către credincioși a Sfântei Fecioare Maria – „Maica noastră, a tuturor“. Seara, o înălțătoare slujbă a Sfântului Maslu oficiată de preotul paroh Ștefan Oprea și de părintele Atanasios a fost balsam pentru sufletele credincioșilor care au participat în număr foarte mare și ultima din cele șapte taine care au încheiat ziua.
Porțile bisericii au fost deschise de joi până sâmbătă, 17 iunie, de dimineața până noaptea, pentru ca toți nevoitorii să poată ajunge la raclă. În ultima zi, sâmbătă, a fost oficiat, de dimineață, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului urmat de Sfânta Liturghie. În ciuda ploii, pelerinii au venit în număr mare să se închine și să ceară ajutor Brâului Maicii Domnului, mai ales că a fost ultima zi. Spre seară, racla a fost preluată de delegația grecească și purtată până la București, unde va sta până în ziua de 20 iunie la Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan“ din Sectorul 4.
Istoria Brâului Maicii Domnului de la Kato Xenia începe în anul 1522, când mănăstirea de maici situată la 50 km de Volos primește două părți din prețiosul odor. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, spune doxologia.ro, oamenii s-au însănătoșit. Între 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia s-a aflat la Iași, în perioada hramului Sfintei Parascheva. Peste un milion de credincioși au cinstit atunci Brâul Maicii Domnului, împreuna cu moaștele Sfintei Parascheva. În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia, s-a aflat și în Arhiepiscopia de Alba Iulia. Brâul Maicii Domnului de la Kato Xenia a fost adus și la Constanța, pentru prima dată în anul 2002, iar pentru a doua oară în anul 2008.
Cristina IORDACHE