Mii de nemțeni la lumânare

curent_electric

*Primele semne de iarnă au lovit liniile de distribuție de curent electric

*Dacă puținii fulgi de iarnă nu au pus probleme deosebite drumarilor, în schimb, vântul puternic a lăsat pe întuneric locuitorii din 9 sate din județ

*Ieri după-amiază, avariile fuseseră rezolvate

 

Vântul puternic care a lovit județul Neamț în ultimele două zile a lăsat mii de locuitori din 9 sate nemțene pe întuneric.

Ieri dimineață, din raportările avariilor de către E-On la Prefectura Neamț, situația nu era deloc îmbucurătoare. Trei sate mari din Neamț – Podoleni, Negritești, Mărgineni – erau totalmente fără curent electric. În alte șase sate – Hoisești, Girov, Secuieni, Izvoare, Rotunda și Doljești – era afectată doar câte o linie de distribuție și ”căzute” între 2 și 7 posturi de transformare.

De ieri dimineață, cele 4 echipe de intervenție ale E-On Moldova au plecat la intervenții și până după amiază problemele fuseseră rezolvate. ”Acum e ora 15. De mai bine de o oră și jumătate am fost informat că s-a intervenit la toate avariile de natură electrică. În acest moment, nu mai este nici un beneficiar afectat de problema care se înregistra dimineață”, a precizat ieri prefectul George Lazăr care este și șeful Comandamanetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Intervenții cu antiderapant pe drumuri

 

Pe partea de artere rutiere, puțina zăpadă căzută nu a pus probleme deosebite. Și pe drumurile naționale și pe cele județene s-a intervenit unde a fost cazul. A fost vorba însă de intervenții ”cu lama sus” (nefiind vorba de strat de zăpadă), pe bază de împrăștiat material antiderapant.

Astfel, Secția de Drumuri Naționale a intervenit în prima parte a zile cu 17 utilaje, împrăștiind 130 de tone de material antiderapant pe 4 drumuri importante din județ (DN 15 Bradu – Poiana Largului – Bicaz – Piatra Neamţ – Costişa; DN 15 C Piatra Neamţ – Târgu Neamţ – Târzia; DN 15 D Piatra Neamţ-Roman-Crăieşti; DN 12 C Bicaz-Bicaz Chei).

Și prestatorii de servicii care au contract cu Consiliul Județean au acționat pe câteva sectoare de drum județean (DJ 155 F Bistricioara – Durău; DJ 157 B Mănăstirea Pîngăraţi; DJ 157C Bisericani; DJ 127A, Toşorog – Dămuc şi  Bicaz Chei – Huisurez).

Toate aceste intervenții pe drumurile publice au avut ca scop prevenirea sau limitarea fenomenului de producer de polei.

 

Adăposturi pentru oamenii străzii

 

În centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate în ultimele două zile 45 de persoane, astfel: 20 persoane – la centrul din oraşul Târgu Neamţ;  17 – la centrul din oraşul Roznov; persoane la centrul din Piatra Neamţ.

Depistarea și sprijinirea persoanelor fără adăpost este unul din punctele importante din strategia Comandamentului Județean Pentru Situații de Urgență Neamț. ”Noi ne-am conformat din timp acestor sarcini care, până la urmă, țin de normalul activității unei administrații locale, pe partea de protecție social. Inspectorii noștri și cei de la Poliția Locală au inventariat din vreme aceste persoane vulnerabile ca atunci când vin temperaturile foarte joase să-I putem sprijini. Adăpostul îl avem la Izvoare. Mai rău este că oamenii noștri se roagă de unii să iasă de prin canale, să meargă la adăpost, ca să nu înghețe. În mod normal e un adăpost doar pentru noapte, dar atunci când e foarte frug cum e și acum, aceste persoane pot rămâne acolo și pe timpul zilei. Ne-am ocupat să le oferim și un ceai cald și ceva de mâncare”, a precizat viceprimarul Aurelia Simionică.

 

Prefectul: ”Rămânem în alarmă!”

 

Ieri, prefectul de Neamț era satissfăcut de modul și timpii de reacție al tuturor celor care avuseseră de trecut acest prim test al iernii 2013-2014. “S-a rezolvat cu curentul electric, persoanele fără adăpost sunt ajutate cu un pat într-o încăpere încălzită, drumarii au fost și sunt pe poziție. E bine, de fapt așa e normal să fie – noi, autoritățile și toți ceilalți factori implicați, să fim pe poziție, să fim pregătiți de intervenție în orice moment. Funcționează bine și comunicarea instituțională, anunțăm în timp util și opinia publică, pentru că oamenii au dreptul să știe și ce urmează – din punct de vedere meteorologic – și cum se intervine. Le cer tuturor să rămână <în stare de alarmă>. Iarna e abia la început și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca oamenii să aibă cât mai puțin de suferit”, a precizat prefectul George Lazăr.

 

Daniel VINCA

 

Meteo – tot iarnă!

 

Potrivit datelor ANM, miercuri, vremea se va menţine rece pentru această dată, geroasă dimineaţa în nord şi centrul țării.

Cerul va fi variabil în vestul şi sud-vestul ţării, dar va prezenta înnorări în restul teritoriului unde, mai ales după-amiaza şi noaptea, temporar, vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare. Izolat se poate forma polei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar în a doua parte a intervalului şi în regiunile extracarpatice.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -7 grade în Transilvania şi 4 grade în Oltenia, iar cele minime se vor încadra între -12 şi 0 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, cu precădere din jumătatea vestică a teritoriului, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Joi, în estul şi sud-estul ţării, cerul va fi mai mult noros şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în prima parte a intervalului în nord-vest şi centru, dar numai izolat la munte va fulgui. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă, vor fi cuprinse între -4 grade în estul Transilvaniei şi 7 grade în Oltenia, iar cele minime se vor încadra între -8 şi -1 grad, mai coborâte în depresiuni spre -14 grade. Mai ales spre sfârşitul intervalului, în zonele joase pe arii restrânse va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.