Mii de cadre didactice din Neamţ vor primi leafa reîntregită

* ISJ Neamţ le-a transmis directorilor de unităţi şcolare să trimită calculele refăcute prin includerea unor restanţe neplătite de prin 2012

* Procesele câştigate de sindicat sunt, în sfârşit, luate în seamă

Dascălii din Neamţ primesc o veste bună în acest an în care partidel se „bat” pentru supremaţie. Astfel, anul 2014 le aduce lefuri mai mari datorită câştigării în instanţă a unor drepturi salariale „furate” de stat în anii trecuţi, prin interpretarea eronată a legii, după cum a precizat Gabriela Grigore, secretarul general al Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ.

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din Neamţ vor fi făcute, chiar de astăzi, calcule minuţioase privind acordarea restanţelor salariale prevăzute şi neexecutate conform unor hotărâri judecătoreşti executorii privind acordarea unor drepturi salariale tăiate nelegal din 2011 încoace. Inspectorul şcolar general Viorel Stan din cadrul ISJ Neamţ a dispus, la sfârşitul săptămânii trecute, ca, în cazul în care nu a fost respectată eşalonarea prevăzută de lege trebuie calculate sumele restante şi cuprinse împreună cu procentele de 25%, respectiv 10%, aferente anului 2014 în bugetul acestui an: „Astfel, va rezulta o sumă care cuprinde procentele de 25% şi de 10% precum şi suma care trebuia plătită în 2013 sau 2012 şi a devenit restantă. Suma rezultată din această adunare este cea care trebuie plătită în 2014 în patru tranşe egale. Datorită Legii nr.356 din 2013, există posibilitatea suplimentării banilor acolo unde sumele alocate nu vor ajunge, important fiind să fie calculate corect şi solicitate!”.

Astfel, evident, este foarte important ca unităţile de învăţământ să calculeze şi să solicite sumele corecte pentru executarea hotărârilor judecătoreşti, atât procentele de 25% pentru hotărârile pronunţate anterior anului 2012, respectiv 10% pntru hotărârile pronunţate în 2013, cât şi sumele care trebuiau plătite în anii 2012 şi 2013 şi care nu s-au achitat.

Profesoara Gabriela Grigore, reprezntant al Sindicatului Învăţământ Neamţ, a subliniat că, în ultimii ani, au fost pe rolul instanţelor numeroase procese prin care săa cerut  recuperarea unor  drepturi băneşti, neacordate către membrii săi, datorită neaplicării sau încălcării prevederilor legii. Dintre cele 1133 acţiuni, 679 au vizat acordarea creşterilor salariale prevăzute de Legea 221/2008 şi au fost înaintate către instanţele de judecată în mai multe etape. Pentru perioada 1oct. 2008 – 31dec. 2009, sindicatul din Învăţământ Neamţ a obţinut 331hotărâri judecătoreşti favorabile, definitive şi irevocabile, pentru 8402 membri de sindicat, personal didactic şi didactic auxiliar care beneficiază de plata sumelor prevăzute în aceste sentinţe, eşalonat, începând cu anul 2012. Prin alt proces câştigat, sindicaliştii ar fi trebuit să primească sume restante începând cu anul 2013, însă banii s-au lăsat aşteptaţi. Anul 2014, electoral , în paranteză fie spus, se pare că va aduce pe statele de plată banii aşteptaţi de ani buni.

Geanina NICORESCU