Mihai Fărcăşanu pierde definitiv Consiliul Judeţean

22/11/2012

* Emilia Arcan rămâne vicepreşedinte

Aleşii judeţului se vor pronunţa astăzi asupra propunerii de respingere a plângerii formulate de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ,  Mihai Fărcăşanu, care considera că demiterea sa din funcţie şi desemnarea Emiliei Arcan nu sunt legale.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean (HCJ) Neamţ nr. 136 din 25 octombrie, Mihai Farcașanu a fost eliberat din funcția de vicepreședinte, iar prin HCJ Neamț nr. 137 din aceeaşi zi, Emilia Arcan a fost aleasă, în aceeaşi funcţie. În plângerea sa prealabilă, Mihai Fărcășanu a arătat că „eliberarea sa din funcție ar fi fost justificată doar în situația în care ar fi încălcat Constituția sau ar fi adus atingere intereselor consiliului județean. De asemenea, apreciază că în conținutul hotărârii de eliberare din funcție trebuia precizat dreptul de a putea contesta actul administrativ, termenul și instanța competentă. Un alt motiv pentru care se solicită revocarea îl constituie faptul că actul administrativ contestat a fost dezbătut și adoptat într-o ședință extraordinară a plenului Consiliului Județean Neamț”, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului.

În acelaşi document se arată că şedința extraordinară din 25 octombrie „a fost convocată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, motivul convocării fiind necesitatea aprobării unei rectificări a bugetului județului Neamț pe anul 2012, ce viza alocarea unei sume Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, sumă ce s-ar fi pierdut în lipsa adoptării unei hotărâri a Consiliului Județean Neamț”. Propunerea de suplimentare a ordinii de zi a ședinței extraordinare cu două proiecte de hotărâre ce vizau eliberarea din funcția de vicepreședinte, respectiv alegerea unui nou vicepreședinte, a fost făcută de către consilierul județean Ionel Arsene, din partea U.S.L., fiind susținută de semnăturile a 15 consilieri județeni dintr-un număr total de 34. Propunerea a fost aprobată cu 21 de voturi, fiind necesare minim 18 voturi. 20 de consilieri judeţeni au aprobat eliberarea sa din funcţie, iar pentru alegerea Emiliei Arcan în funcția de vicepreședinte au fost exprimate 21 de voturi. Astfel, conducerea CJ cere respingerea plângerii prealabile ca neîntemeiată.