Mihaela Stoica: “Unor politicieni le convine că oamenii onești nu sunt atrași de politică”

stoica1

Interviul săptămânii

A intrat în politică, în față cum se spune, înainte de alegerile locale din 2004. Cu PNL-ul de atunci care, pe plaiurile nemțene, se mai numea și ”echipa Gheorghe Ștefan”. Consilierul local Mihaela Stoica a devenit astfel viceprimarul Mihaela Stoica.

L-a urmat pe Ștefan la PDL dar în 2008 a spus că nu mai este interesată de funcția de viceprimar. ”Am un alt proiect politic”, spunea, cu un ușor mister, în vara lui 2008. În toamna aceluiași an, misterul s-a lămurit: a candidat și a și cîștigat bătălia uninominală pentru un loc în Camera Deputaților, pe un colegiu din Piatra Neamț.

Istoria s-a repetat în 2012. Nu a mai câștigat colegiul dar ”ruleta” distribuirii votului politic i-a asigurat un nou mandat.

Pe fondul disensiunilor de după duelul Blaga – Udrea de la șefia PDL, Mihaela Stoica a părăsit partidul portocaliilor. După o scurtă perioadă a devenit – previzibil, pentru unii – președintele filialei Neamț a Partidului Mișcarea Populară.

Din acest punct pleacă interviul cu deputatul Stoica…

 

Rep: Doamna deputat Mihaela Stoica, de ce Partidul Mișcarea Populară și nu Forța Civică, de exemplu?

Mihaela STOICA: Chiar dacă sunt și în Forța Civică politicieni pe care-i respect și apreciez, eu cred în viziunea președintelui României, care sprijină această construcție politică, și pentru că sper ca Mișcarea Populară să fie partidul capabil să gândească și să pună în aplicare reformele structurale de care România are nevoie.

 

Rep: Dincolo de contribuția la legi mai bune, ce poate face un parlamentar de opoziție – numit, să zicem, Mihaela Stoica – pentru comunitatea căreia i-a cerut votul?

M.S. – Dacă un parlamentar de opoziţie ar putea într-adevăr să-și aducă contribuția la legi mai bune deja ar fi suficient.

 

Rep: Cât e vorba de interesul cetățeanului și cât doar de politică de grup în Parlamentul țării?

M.S. – În mare parte e vorba de politica de grup, din păcate.

 

Rep: Cum colaborați cu ceilalți parlamentari de Neamț, de la celelalte partide? Câteva exemple concrete?

M.S. – Când a fost vorba de proiecte punctuale am colaborat cu parlamentari de la toate partidele. Un exemplu concret este cel al proiectului de lege referitor la darea în administrare locală a cursului pârâului Cuejdi pentru realizarea proiectului de amenajare complexă a zonei.

 

Rep: Dumneavoastră ați ales PMP. Foștii colegi de acțiune politică din Neamț – Gheorghe Ștefan, Laurențiu Leoreanu etc – au rămas în PDL. Ce urmează?

M.S. – Cu cei la care v-ați referit împărtășesc aceleași principii de promovare, pe valoare, în politică. Timpul va decide…

 

Rep: Ce face PMP la alegerile europarlamentare? Singur? Trece de prag? Sau într-o alianță? Cu cine? Cu ce obiective?

M.S. – Sper ca până la alegerile parlamentare vom fuziona, cel puțin, cu Forța Civică astfel încât să dăm startul unirii dreptei. Dincolo de orgolii personale scopul este acela ca România să fie condusă de oameni competenți și profesioniști.

 

Circul de la CJ? Nu comentez!

 

Rep: Ați făcut pasul în politica de top odată cu alegerea pe funcția de viceprimar de Piatra Neamț. Cum ați colaborat, ulterior, cu cei care v-au succedat în funcție? Care vă e relația cu actualii viceprimari? Un sfat pentru ei?

M.S. – Am colaborat bine cu toată lumea. Relația este una de respect. Nu sunt genul care să dea sfaturi.

 

Rep: Cum stă PMP, în Neamț, cu organizarea filialelor locale? Mai sunt interesați oamenii din comunitățile mici (sate, cartiere etc) de politică, de partide noi apărute?

M.S. – Suntem la început de drum. Eu sper ca tot mai mulți oameni valoroși să-și dea seama că numai implicându-se România poate merge pe un drum mai bun.

 

Rep: Ca lider de partid, cum vedeți situația (în traducere ”circul”) de la Consiliul Județean?

M.S. – Nu comentez…

 

Rep: De ce credeți că populația are o încredere atât de scăzută în parlamentari și în politicieni în general?

M.S. – Pentru că mulți dintre politicieni sunt de fapt multumiți de lipsa de încredere  a oamenilor în politică. Asta îi face pe foarte mulți oameni onești să se indepărteze lăsând locul liber pentru oameni fără valoare. Dau un exemplu, înființarea unei farmacii în cadrul clădirii Parlamentului cu medicamente reduse cu 20 la sută, nu este decât un exercitiu de decredibilizare a instituției făcută chiar de conducerea Parlamentului, care nu face decât să întrețină această stare de fapt.

 

Rep: Ce credeți că îi va aduce pe cetățeni – ca membri sau ca simpatizanți – spre partidul al cărei filiala o conduceți?

M.S. – Respectarea principiilor și meritocrația, mai multă onestitate în felul în care facem politica.

 

A consemnat Daniel VINCA