Microbuzele şcolare au plecat, ieri, la drum!

microbuze2 * „Este primul care ajunge la noi în comună. Suntem bucuroşi şi chiar era necesar penztru că avem două sate mai îndepărtate, iar copiilor le este greu să ajungă la şcoală”, a spus viceprimarul comunei Dobreni, Vasile Ariton.
Şaisprezece primari din tot atâtea comune nemţene au primit cheile microbuzelor şcolare nou nouţe, repartizate, într-o primă etapă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice. Ceremonia de predare a cheilor şi de semnare a proceselor verbale de predare – primire, a avut loc în cadru festiv, la Instituţia Prefectului a judeţului Neamţ. Înmânarea efectivă a cheilor microbuzelor şcolare s-a desfăşurat în parcarea din faţa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, acolo unde au fost aliniate maşinile menite să transporte sute de elevi din mediul rural către unităţile de învăţământ.
“Cu bucurie vă anunţ că suntem la capătul primei etape de atribuire a microbuzelor şcolare şi vreau să subliniez efortul Guvernului României de a asigura accesul egal la procesul de învăţământ pentru toţi elevii”, a declarat Ioan Vlad Angheluţă, prefect al judeţului Neamţ.
Cei mai încântaţi au fost cei 16 primari care au plecat în comunele lor cu câte un mijloc de transport nou nouţ, pentru unii dintre aceştia fiind prima dată când primesc pentru elevii comunei microbuz pentru transportul şcolar.
“Este primul care ajunge la noi în comună. Suntem bucuroşi şi chiar era necesar penztru că avem două sate mai îndepărtate, iar copiilor le este greu să ajungă la şcoală”, a spus viceprimarul comunei Dobreni, Vasile Ariton.
“Era necesar acest microbuz pentru că la noi în comună sunt aproximativ 100 de elevi care necesită să fie aduşi la şcolile din Sabasa, Soci şi Pârâul Ungurului. Microbuzul cel vechi nu mai făcea faţă, era din 2006”, a declarat Ovidiu Niţă, viceprimar al comunei Borca.
Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a declarat mulţumită, iar Viorel Stan, inspector şcolar general spune că pentru a se acoperi toate necesităţile, în Neamţ, ar fi nevoie de 50 – 55 de microbuze.
“Suntem foarte mulţumiţi că am primit microbuzele, dar acestea satisfac doar o mică parte din necesarul real de microbuze destinate transportului şcolar. Ar fi nevoie de 50 – 55 în total, iar măcar 10 dintre acestea ar trebui să fie din acelea cu 32 de locuri. Ne ajută foarte mult pentru că acum în zonele unde accesul era greu, acum deplasarea elevilor se face mult mai uşor”, a precizat Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.
Următoarele microbuze şcolare, repartizate de către MADRP, vor ajunge, într-o a doua etapă în judeţul Neamţ, în perioada octombrie – decembrie 2014.
Irina ŞTEFĂNESCU