Mica artistă Bianca Andriescu vrea să ajungă poliţistă     

12/07/2014

Bianca1Discuţia cu tatăl unui copil foarte talentat este o încântare pentru oricine. Fericitul copil este Bianca Andriescu din comuna Farcaşa. Abia a trecut în clasa a VII-a, dar are deja un palmares bogat, multe apariţii în public, la posturile tv cu specific folcloric.

“A început muzica populară cu profesoara Maria Macovei, la Mănăstirea Humorului. Acum urmeză cursuri la Şcoala populară de artă din cadrul Centrului de Cultură Carmen Saeculare din Piatra Neamţ. A participat la mai multe concursuri înjudeţ şi în ţară. Anul trecut, la Festivalul de folclor din comuna Cumpăna din judeţul Constanţa,  a luat menţiune. S-a lansat cu ocazia înregistrările de la posturile tv Favorit şi Etno.”

Încântarea a fost şi mai mare atunci când în faţă o aveam pe Bianca Andriescu, când discutam cu ea. Din start m-a frapat maturitatea şi seriozitatea cu care abordează probeleme vieţii ei viitoare. Cum un copil abia trecut în clasa a VII-a face o distincţie, o delimitare foarte clară între meseria care îi va asigura cele necesare traului de zi cu zi şi cea pe care o va face doar dintr-o pasiune arzătoare. Am vorbit mai întâi despre primii ei paşi într-ale cântatului, a iniţierii sale în tainele muzicii populare. Am vrut să ştim cine i-a insuflat dragostea şi pasiunea pentru nestematele folcorului românesc, de când s-a  simţit atrasă spre cântul popular.

“De la străbunica Eugenia a pornit totul, de când eram mic copil. La ea am auzit primele cântece populare, ea m-a învăţat să cânt doine, cântece populare din zona Farcaşei. Tot de la ea am şi mai multe cântece populare, sunt ale mele acum. Pentru că nu le mai cântă străbunica, încă mai lucrez la aceste melodii.”

Am fost curioasă să aflu de ce s-a orientat spre muzica populară şi nu spre muzica uşoară, care pare a fi mai la îndemâna tinerei generaţii. Nu s-a codit în a ne da un răspuns. Ba chiar ne-a tăiat-o scurt: “De mică am fost atrasă de folclor. Asta ne-a cântat străbunica. Mi-a plăcut foarte mult. Asta vreau să fac şi eu. Străbunica nu cânta muzică uşoară…”

Cu mult drag şi foarte multă mândrie ne-a vorbit despre costumele sale populare, despre melodiile proprii. Are deja garderoba ei, una bogată.

“Costumele populare le am de la stră-străbunica mea. Le purta când era de vârsta mea. Sunt costume vechi de peste 100 ani. Am fuste, catrinţe, bundiţe, costume întregi. Am şi melodii proprii de muzică populară. Am trei cântece foarte dragi: “Bistriţă, apă de munte”, “Jocul fărcăşenilor”  şi “Hora fărcăşenilor”. Melodii care sunt compuse de doamna profesoarei Maria Macovei, de la Gura Humorului.”

Trebuie să spunem că Bianca a absolvit clasa a IV-a cu zece pe linie. Cam la fel s-a întâmplat şi anii anteriori. Dar asta n-a vrut să spună, dintr-o modestie exagerată. Am aflat noi asta, din alte surse. După cum am mai aflat că nici vacanţă n-are, aşa cum au copii de vârsta ei. Zilele trecute am întâlnit-o în Piatra Neamţ, era venită cu tatăl ei Marius Andriescu, pentru a lua lecţii de muzică.

În privinţa viitorului, opţiunile artistei noastre sunt pe cât se poate de clare. “Voi “lucra”  în paralel, pentru o meserie şi muzica populară. Vreu neapărat să am mai întâi o meserie, muzica populară să fie pasiunea mea. Pasiune trebuie să fie şi în meserie. Şi voi avea, pentru că ştiu ce vreau să mă fac când voi fi mai mare. Vreau să fiu poliţistă, pentru asta am să mă pregătesc.”

Are şi un model de urmat în viaţă: Mihaela Gurău. Este poliţistă şi, totodată, o îndrăgită solistă de muzică populară.

Tina CONDREA