Meșteri populari nemțeni, la Festivalul Tradițiilor Meșteșugărești din Dorohoi

festival Dorohoi Nouă meșteri populari din județul Neamț participă, în perioada 28-30 august, la cea de-a III-a ediție a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești din Dorohoi, eveniment organizat de Primăria Municipiului Dorohoi, consiliul Local Dorohoi, Casa Municipală de Cultură Dorohoi și Asociația Meșterilor Populari din Moldova.

Vasile Neamțu din Nemțișor, Vasile Dudanu din Suseni, Grumăzești, Elena și Vasile Ciocârlan din Ștefan cel Mare, Doina Solomon și Petruța Blidirișanu din Roman, Ana Neculai din Văratec, Maria Todici din Pipirig și Maria Otavă din Izvoare, Dumbrava Roșie vor reprezenta județul nostru, la secțiunile „Industrie casnică“, „Lemn și mobilier“, „Prelucrarea pielii“, „Împletituri“, „Podoabe“, „Produse culinare arhaice“ și „Măști“.

„Vom participa cu mai multe produse de artă tradițională: măști, opinci, linguri sculptate și pictate, împletituri din sfoară, costume naționale. Voi expune 20 de măști populare, între ele găsindu-se și măști de perete, pe placă, dar și măști cu coarne, zoomorfe, dar și antropomorfe. De regulă, participăm și la târgurile din Târgu Frumos, Roman, dar și la Piatra Neamț, unde urmează Festivalul Fructelor de Pădure, desfășurat la sfârșitul lunii septembrie. La acest din urmă festival credem că vom lua cu noi și o grupă de copii de la clasa pe care o coordonăm, la Ștefan cel Mare, cu susținerea Centrului de Cultură și Arte «Carmen Saeculare». Copiii au învățat de la noi să lucreze măști, să picteze și să sculpteze linguri și să realizeze împletituri“, ne-a spus Vasile Ciocârlan, meșter popular din Ștefan cel Mare.

Festivalul Tradițiilor Meșteșugărești din Dorohoi reunește, anual, meșteri și creatori populari care ilustrează meșteșuguri tradiționale, din care nu lipsesc prelucrarea lemnului, mobilier rustic, port popular, textile tradiționale, olărit, ceramică decorativă, icoane, pictură naivă, ouă încondeiate, împletituri din nuiele, papură și sfoară, prelucrarea pielii, podoabe și bijuterii, instrumente muzicale populare, măști, păpuși din pănuși de porumb, prelucrarea artistică a sticlei, leacuri din plante și preparate culinare tradiționale.

Irina NASTASIU