* Managerul Lazăr îi îndeamnă şi pe pacienţi să aibă încredere
* Şeful secţiei de ortopedie s-ar opera, totuşi, la Bucureşti
* Dr. Letiţia Damoc ar prefera un centru universitar, doar dacă ar exista „limitare de diagnosticare” la Piatra Neamţ
Doctorii ştiu exact ce variante au atunci când au nevoie de un tratament complex sau viaţa le-ar atârna de un fir de aţă… medicinală şi îşi cunosc destul de bine colegii de breaslă. Dacă este vorba despre alegeri unii s-ar lăsa pe mâna colegilor, alţii…
“Pentru o intervenţie chirurgicală, eu… m-aş duce la Bucureşti”, a spus doctorul Remus Caranfil, şeful secţiei ortopedie din spitalul judeţean. “Vreau să spun în cazul în care aş avea, spre exemplu, nevoie de una dintre cele mai complexe operaţii pe partea de ortopedie. Pentru a putea interveni în cazul unei fracturi de bazin este nevoie de o echipă complexă de medici- ortoped, chirurg şi urolog- şi sunt necesare importante resurse materiale de osteosinteză”.
Doctorii, care cunosc limitele medicinei moderne, pot accepta sau refuza o modalitate de terapie pentru menţinerea vieţii, dacă situaţia o impune şi le permite luarea unei decizii. Faţă de simplul pacient care nu ştie ce-l aşteaptă, medicul este în măsură să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ, care de-a lungul carierei sale a salvat multe vieţi, a intubat bolnavi aflaţi în faţa morţii şi cunoaşte foarte bine posibilităţile de menţinre a vieţii din spitalele patriei, ne-a declarat că, în anumite condiţii, ar fi dispusă să-şi lase viaţa în mâinile medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ: “Dacă aş fi pusă într-o situaţie extremă, de viaţă şi de moarte, m-aş lupta pentru fiecare 5 minute de viaţă. Am încredere în medicii de la Piatra Neamţ, dar dacă există limitare de diagnosticare, atunci sigur că prefer un centru universitar. Şi aşa gândesc pentru fiecare pacient aflat într-o situaţie limită”.
Şeful spitalului judeţean, dr. Ioan Lazăr, invită pe toată lumea să se trateze la Piatra Neamţ şi mărturiseşte că şi-ar pune propria viaţă în mâinile colegilor săi: “Întotdeauna am avut încredere în medicii spitalului judeţean. Sunt competenţi şi o spun cu toată sinceritatea că sfătuiesc pe toată lumea să se adreseze specialiştilor noştri”.
Preşedintele Casei de Sănătate Neamţ, dr. Magda Spânoiu, susţine că ori de câte ori a avut o problemă medicală a apelat la specialiştii de la Piatra Neamţ: “Întotdeauna m-am tratat la spitalul judeţean şi chiar dacă aş ajunge într-o situaţie limită, şi s-ar impune o intervenţie salvatoare, cu siguranţă că tot la medicii noştri aş avea încredere să merg”.
Votul de încredere acordat doctorilor din spitalul judeţean, cel puţin la modul declarativ, din partea unor oameni care pot fi consideraţi lideri de opinie, ar trebui să-i motiveze şi mai mult pe medicii de la Piatra să-şi facă meseria cu responsabilitate, aşa cum au jurat când şi-au pus halatul alb.
As alege fara indoiala Tg. Mures, Cluj sau Bucuresti.