Medicii de familie refuză, în bloc, cardul de sănătate

* Doctorii vor rediscutarea termenilor de inscripţionare şi distribuire a „carnetului” 

Subiectul-vedetă al ultimei şedinţe a medicilor de familie din ţară, care a avut loc la sfâşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, a fost celebrul card de sănătate. Doctorii îşi susţin decizia de a refuza completarea şi distribuirea cardului de sănătate şi solicită o întrevedere cu noul ministru al Sănătăţii pentru a-i prezenta doleanţele.

Dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, a subliniat că sub nici o formă doctorii nu vor face această muncă administrativă în condiţiile în care foarte multe lucruri nu sunt puse la punct şi pacientul este pus la plata unor investigaţii medicale care ulterior trebuie trecute pe card.

Dr. Camelia Negelschi, singurul medic de familie din Tupilaţi, care are în grijă peste 2.000 de săteni, este de părere că oamenii care vin cu idei inovatoare în sănâtate ar trebui să parcurgă întâi ei acel traseu, ca să vadă care sunt impedimentele: „Trebuie să fii sigur pe ceea ce vrei, ca să nu fie probleme atunci când pui în aplicare proiectul. Acel card de sănătate este foarte bine venit într-o ţară care este sau îşi doreşte să fie civilizată trebuie să aibă sisteme de informaţie pentru situaţii limită. Acel card, în primul rând, ar trebui să-i ajute pe cei care sunt într-o nevoie maximă şi care nu pot furniza informaţii medicale care le-ar putea salva viaţa şi nu sunt însoţiţi de cineva care să le cunoască istoricul medical. Dar, la modul cum s-a pus problema, nu e bine. Sunt convinsă că oamenii vor veni şi vor întreba cât îi costă acest card. Nu costă nimic, dar pacientul va plăti o serie de analize care ne vor conduce la obţinerea unor date medicale care trebuie înregistrate pe card. Nici pentru grupa sanguină nu mă pot baza pe spusele pacientului, chiar dacă eu îl ştiu om serios, pentru că nu am voie. Trebuie să am în spate document semnat. Şi acesta este doar un exemplu”.

Cardul de sănătate pe care reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate îl vor implementat începând din acest an, va conţine istoricul medical al fiecărui pacient, astfel încât să poată înlocui adeverinţa de asigurat ori de câte ori pacientul va avea nevoie de servicii medicale. Procedura de inscripţionare este destul de laborioasă şi, din punctul de vedere al medicilor, ar scurta timpul dedicat pacienţilor pentru consultaţie şi i-ar pune la diferite cheltuieli, inclusiv notariale, pentru acceptul de donator de organe. Totodată, reprezentanţii medicilor de familie susţin că distribuirea trebuie făcută de emitent, respectiv de casa de sănătate. Situaţia rămâne tensionată până când medicii de familie vor ajunge la o înţelegere cu şefii Sănătăţii.