Medici epuizaţi la Cardiologia Spitalului Judeţean

După gardă de noapte, fuga în policlinică, unde aşteaptă puhoiul de bolnavi

Se întâmplă, destul de des, ca un cardiolog, abia ieşit dintr-o gardă de noapte, trudită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, să intre, imediat, în programul de consultaţii din policlinică. În spital lucrează 5 medici de specialitate, plus unul pensionat care asigură numai gărzi, iar în policlinică lucrează 4 doctori, prin rotaţie, în intervalul orar 9-13.30.

Acolo unde, în fiecare zi, trebuie consultaţi cel puţin 15 pacienţi, programaţi în baza biletului de trimitere gratuit obţinut de la medicul de familie, „privilegiaţi” ai sistemului de decontare între spital şi Casa de Sănătate. Ghilimelele nu sunt puse întâmplător, pentru că lista de aşteptare pentru programarea consultaţiilor gratuite se întinde pe o perioadă de până la 3 luni! Timp în care starea de sănătate a unui bolnav de inimă se poate deteriora foarte mult. Este adevărat, cu puţin noroc, dacă nu mori într-o criză de inimă, ajungi de urgenţă la spital. Iar acolo medicii te întreabă de ce nu te-ai dus din timp la medicul specialist, să-ţi dea un tratament…

Ieri, lista programărilor pentru consultaţii cardiologice gratuite la cabinetul din policlinica Piatra Neamţ era completată până la începutul lunii decembrie 2017.

Este adevărat, se întâmplă ca un doctor care a fost de gardă în spital să trebuiască să efectueze şi consultaţiile la cabinetul din ambulatoriu. Sigur că sunt şi situaţii în care medicul nu poate ajunge la timp în policlinică, pentru că pot apărea urgenţe pe final de gardă în spital. Dar până când vine doctorul, asistentul îşi face treaba, preia biletel de trimitere, înscrie datele pacienţilor în registru, efectuează EKG. Sigur că este epuizant pentru un medic să intre dintr-o gardă în alt program de consultaţii, dar deocamdată nu avem altă soluţie. Medicii din spital sunt ajutaţi la gărzi de dr. Silvia Lupei, dar tot nu avem suficiente cadre medicale de specialitate. Suntem, însă, optimişti în privinţa cooptării unui medic pietrean, care fiind la noi angajat pe post a terminat rezidenţiatul şi este în pragul examenului pentru medic specialist. În luna octombrie va susţine examenul şi sperăm să decurgă totul bine şi să poată veni la noi”, ne-a declarat dr. Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, purtător de cuvânt al instituţiei.

Secţia Cardiologie din Pavilionul Chirurgical totalizează 50 de paturi, din care 10 sunt pentru Compartimentul de terapie Intensivă Coronariană. Iar secţia este mai tot timpul ocupată la refuz.

Geanina NICORESCU