* Utilizarea cardului de sănătate, amânată pentru 1 mai
Începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Normele metodologice de aplicare a contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 –2015, conţin reglementări privind modul în care va fi utilizat cardul naţional de sănătate.
Astfel, la medicul de familie, la cel specialist şi la stomatolog utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănatate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului. În policlinici, la specialitatea reabilitare medicală şi acupunctură utilizarea cardului de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale, în fiecare zi de tratament din cadrul unei cure. Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face la momentul recoltării probelor. Pentru investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În spital, utilizarea cardului se face, pentru spitalizarea continuă, la internare şi la externare, cu excepţia internării dacă este o urgenţă medico-chirurgicală, în caz de transfer de la alt spital şi în situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.
Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.
Pentru medicamente cu şi fară contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripţiei. Dacă se face de către un împuternicit, se utilizează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul, dacă împuternicitul nu poate prezenta card.
Persoanele care, din varii motive, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la CAS Neamţ, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănatate a cărei valabilitate este de 3 luni.
Geanina NICORESCU