„Medalia obținută la Rio este uriașă pentru canotajul românesc“

15/08/2016

România a cucerit singura medalie la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, cea de bronz, în proba regină, cea de 8+1, feminin, după ce echipajul nostru a terminat în spatele SUA și al Marii Britaniei. România cucerea ultima dată o medalie la canotaj, în urmă cu 8 ani, la Beijing, tot una de bronz și tot de echipajul de 8+1 feminin, în timp ce la JO din urmă cu 4 ani, de la Londra, canotorii tricolori nu au obținut nicio medalie.

Bronzul obținut la Rio de Janeiro reprezintă o mare performanță pentru canotajul românesc, consideră Valentin Gavril, directorul de la CS Ceahlăul Piatra Neamț, cel care face parte și din Biroul Federal al Federației Române de Canotaj. „Consider că bronzul obținut în proba de 8+1 feminin, la Jocurile Olimpice, este o medalie uriașă și foarte importantă pentru canotajul românesc și sper ca acesta să revină acolo unde îi este locul, adică între cele mai bune națiuni din lume. Este un succes care ne dă mari speranțe, ne arată că se poate și poate peste 4 ani vom schimba acest bronz în aur. După părerea mea, concursul de canotaj de la Rio a fost unul foarte greu, pentru că am văzut țări în care s-a investit și se investește foarte mult în acest sport, au o arie de selecție foarte bogată, cu mii de sportivi care practică canotajul, și este foarte greu să te lupți cu astfel de națiuni. Sincer, după cum a început cursa, nu mă așteptam să cucerim vreo medalie, eram ultimele la 1.500 de metri, însă ultimii 500 de metri au fost excelenți pentru fetele noastre, s-au întrecut pe ele și au fost la câteva sutimi de a cuceri chiar medalia de argint. Acest rezultat arată că avem potențial, că se poate și mai mult și sper ca canotajul să beneficieze de o finanțare și mai generoasă pentru a crește sportivi, pentru că ei sunt, au valoare, muncesc, dar au nevoie și de un sprijin financiar. Sunt foarte importante aici și orele de educație fizică, impune de Uniunea Europeană, măcar câte 4 ore pe săptămână, pentru ai atrage pe copii și elevi către sport. Eu sunt convins că vom reuși pe viitor, dacă sportul va fi susținut, și cred că țara noastră are potențial să fie între primele 10 țări din lume la viitoarele JO. Făcând parte din Biroul Federal, le cunosc pe toate cele 9 medaliate, știu că au muncit foarte mult să ajungă acolo și știu că și-au dorit nespus de mult să cucerească o medalie. O cunosc foarte bine și pe Laura Oprea, o sportivă originară din județul Neamț, o fată deosebită, modestă, care a muncit extrem de mult să ajungă unde a ajuns și pe această cale o felicit atât pe ea cât și pe colegele sale de barcă“, a declarat Valentin Gavril.

CS Ceahlăul dă 14 canotori la loturile naționale

Unul dintre cele mai importante cluburi din România, care de-a lungul anilor a dat și dă în continuare sportivi pentru loturile naționale de canotaj, este CS Ceahlăul Piatra Neamț, condus de Valentin Gavril, cel care este și directorul secției de canotaj. În acest moment, clubul pietrean are 14 canotori la toate categoriile de vârstă la loturile naționale, dintre care 6 vor participa la următoarele două întreceri internaționale. Este vorba despre Andreea Grăpinoiu, Alexandra Rusu și Monica Andron, care vor participa la Campionatul Mondial de canotaj, rezervat juniorilor, ce va avea loc la finele săptămânii în Olanda, respectiv Georgiana Caziuc, Iustin Andrei și Daniel Nanea, care vor fi prezenți la Jocurile Balcanice din luna septembrie, de la Kastoria din Grecia.

„Consider că secția de canotaj de la CS Ceahlăul și-a făcut datoria în ultimii ani și am dat tot timpul sportivi la loturile naționale. Din păcate, nu ne permitem să ținem sportivii la noi după ce termină junioratul, pentru că nu avem banii necesari, și ei merg la Dinamo sau Steaua București, ultimele exemple fiind Dorina Otea, Ana Maria Grăpinoiu sau Ana Maria Simion. Sperăm ca pe viitor să ne putem permite să avem sportive la lotul național care să reprezinte CS Ceahlăul, pentru că condițiile de pregătire de la noi au devenit din ce în ce mai bune, avem ambarcațiuni moderne, avem condiții foarte bune, ne mai lipsesc banii. Oricum, ne facem datoria în continuare și creștem sportivi de valoarea, asta și datorită proiectelor de finanțare pe care le avem cu Consiliul Județean Neamț, dar și colaborarea excelentă cu LPS Piatra Neamț“, a mai spus directorul Valentin Gavril.

 

Ardealul și Banatul au triumfat în Moldova

Călăreții din județele Sibiu, Cluj și Timiș au triumfat la ultimele 3 concursuri naționale, care s-au desfășurat la finele săptămânii trecute în baza hipică din Piatra Neamț. Astfel, sportiva Teodora Popescu, de la Herneacova Timiș, a cucerit cea de-a patra ediție a Cupei „TCE 3 Brazi“, organizată în memoria fostului președinte al CJ Neamț Culiță Tărâță. Teodora a concurat cu calul Gordon, a avut 4 puncte de penalizare și a terminat proba cu timpul de 72 de secunde și 77 de sutimi, intrând în posesia unui premiu de 1.970 de lei. Pe locul al doilea în această probă s-a clasat Răzvan Bozan, cu calul Quickborn, de la CSM Sibiu, care a avut un timp de 72,91 secunde, și care a câștigat din premii, 1645 de lei. Pe 3 a venit Aurel Cojocariu, de la Steaua București, care a concurat cu Lucy Liu, și care a câștigat 1315 lei. Perechea formată din Ionuț Bucur și Călin Nemeș, de la cluburile CSM Sibiu, respectiv Universitatea Almira Cluj, au cucerit Trofeul „Virgil Bărbuceanu“ și au intrat în posesia unui premiu de 1.950 de lei. Ionel Bucur a concurat cu Cupido G, Călin Nemeș cu Eros, și ambii au adunat un timp de 124 de secunde și 81 de sutimi. Pe locul al doilea s-a situat perechea formată din Tiberiu Cebotaru și Dănuț Tescu, de la clubul Equester Iași, care au concurat cu caii Enzo Impressed și Ayan, și care au terminat proba cu timpul de 128 de secunde și 9 sutimi. Cei 2 au intrat în posesia unui premiu de 1.625 lei și au fost urmați în clasament de perechea, Raul Ilioi și Andreea Lupu, de la cluburile CSM Sibiu, respectiv CSU Agronomia. Aceștia i-au avut ca parteneri de concurs pe caii Catrina și Mary, au obținut un timp cumulat de 130 de secunde și 57 de sutimi și au intrat în posesia unui premiu de 1.300 de lei.

Tot la competiția de la Piatra Neamț s-au stabilit și campionii naționali la sărituri peste obstacole, la categoriile B,C, D, E și F. La proba de nivel B s-a impus Aurel Cojocariu, de la Steaua București, cu calul Lucy Liu, la proba de nivel C a triumfat același Aurel Cojocariu, tot cu Lucy Liu, iar la proba de nivel D a câștigat Călin Nemeș, cu calul Cleopatra, de la Universitatea Almira Cluj. În proba de nivel E s-a impus Ana Ștefănescu, cu calul Kerry, de la Felix Țopescu, la amatori, cea mai bună a fost Crăciun Crăciun, de la Forest Ecvestru, cu Fabienne, la debutanți, prima poziție a fost ocupată de Ștefana Ilaș, de la CSM Sibiu, cu Lillebror, iar la copii, cel mai bun a fost Ionuț Bucur, cu calul Granit, de la CSM Sibiu. Toți acești învingători au fost recompensați cu premii în bani, cupe și diplome de autoritățile locale și județene, prezente la festivitatea de premiere care a avut loc duminică, în baza hipică.

În ediția de mâine a ziarului nostru vom reveni cu clasamentele finale la toate categoriile de vârstă și în toate probele, dar și cu reacții de la ultimul mare regal hipic din 2016 de la Piatra Neamț, care a coincis și cu împlinirea a 30 de ani de când a fost dată în folosință baza hipică „Virgil Bărbuceanu“.