Săptămână caniculară anunţată de meteorologi pentru această perioadă de mijloc de august aduce în atenţie obligaţia angajatorilor de a-şi proteja salariaţii expuşi temperaturilor extreme sau disconfortului termic. Cum avertizările pentru perioada 12 – 15 august vorbesc despre zile fierbinţi şi un grad ridicat de disconfort provocat de indice crescut de umiditate, este bine de ştiut că salariaţii beneficiază de o serie de facilităţi prin care să fie protejaţi de afecţiuni provocate de temperaturi ridicate.
Potrivit normelor în vigoare, angajatorii trebuie să ia măsuri prin care să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să reducă ritmul activităţilor fizice, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de muncă să alterneze cu cele de repaus. Salariaţii pot primi până la 4 litri de apă per om, per schimb, echipament de lucru adecvat, acces la duşuri.
“Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv şi angajatorii nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, vor dispune, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsura reducerii duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, până la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. În cazul nerespectării de către angajatori a dispoziţiilor legale, aceştia riscă amenzi intre 1.500 şi 2.500 de lei conform OUG 99/2000”, a declarat juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ. Angajatorii trebuie să se preocupe de prevenirea unor îmbolnăviri ale salariaţilor cauzate de temperaturile extreme prin examinarea medicală periodică, asigurarea primului ajutor şi transportul până la spital dacă e cazul, transferarea salariatului la alte locuri de muncă.
Cristina IORDACHE