Masivul Ceahlău în ultimul sfert de veac de singurătate: ,,Cel mai aglomerat sezon estival, cu peste 45.000 de turişti”

pag-1-fotoUn lucru este cert: nemţenii şi turiştii din toate colţurile ţării şi-au amintit cu drag anul acesta de muntele nostru iubit, Ceahlăul, şi l-au luat cu ,,asalt” pentru a-şi încărca ,,bateriile” şi a petrece câteva zile din an în atmosfera plină de energii benefice din zonă.

Raul Papalicef consideră că sezonul estival din 2016 a fost cel mai aglomerat din ultimul sfert de veac, când Masivul Ceahlău a atras peste 45.000 de turişti din toată ţara, iar iubitorii de munte s-au retras cu totul abia acum, la început de octombrie, odată cu începerea anului universitar. ,,Pe 1 octombrie s-a încheiat sezonul de vară 2016, care teoretic trebuia să se încheie pe 15 septembrie, odată cu începerea anului şcolar, dar a fost prelungit datorită numărului mare de turişti şi vremii extrem de călduroase. A fost sezonul cel mai aglomerat din ultimii 25 de ani, numai în Masivul Ceahlău şi în împrejurimile sale numărul de turişti a trecut de 45.000”, spune şeful Salvamont Neamţ.

La aşa un aflux de turişti, a fost de aşteptat ca salvamontiştii să aibă de muncă. Media intervenţiilor echipelor de salvare a fost de asemenea foarte ridicată, de aproximativ 4 cazuri pe săptămână, majoritatea pentru traumatisme ale membrelor inferioare, dar şi hipotermii , epuizare avansată, lipotimii şi crize cardiace acute, toxinfecţii alimentare. Numeroase au fost şi cazurile de pacienţi transportaţi în miez de noapte pe trasee cu diferenţe de nivel de 1000 de metri, dar şi în afara traseelor turistice, care în final au fost  predate echipajelor SMURD şi de Ambulanţă. ,,80% din intervenţii s-au produs după ora 17, iar numărul maxim de intervenţii dintr-o singură zi a fost de trei”, mai spune Raul Papalicef.

Peste 130 de cazuri au fost asistate (nu au necesitatat transport) la puntele de prim ajutor din Staţiunea Durău, unicul punct de prim ajutor din zonă, şi la Baza Salvamont de la Cabana Dochia, cel mai înalt punct de prim ajutor din Carpaţii Orientali, aflat la 1.730 metri altitudine.

Alţi 28 de turişti au declanşat operaţiuni de căutare-salvare după ce s-au rătăăcit în masiv, iar rata de succes a operaţiunilor a fost de 100%. ,,În 4 cazuri se impunea extracţia victimelor cu ajutorul elicopterului SMURD, dar condiţiile meteo şi intunericul au făcut ca intervenţia să fie posibilă tot terestru. Nu s-a înregistrat nici un deces”, precizează şeful Salvamont Neamţ.

În perioada următoare, până la deschiderea sezonului de iarnă, începând cu data de 15 decembrie, serviciul de permanenţă va fi efectuat la Baza Salvamont Durău. Baza Salvamont Dochia va lucra în regim de permanenţă doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminica şi în perioada sărbătorilor legale.

Cristina IORDACHE