* Următoarea licitaţie este programată pentru 7 ianuarie
După prima licitaţie, ratată din cauza lipsei ofertanţilor, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ reia încercarea de valorificare a titlului executoriu de creanţă împotriva Inspectoratului Şcolar Neamţ. Patru maşini aparţinând inspectoratului sunt scoase a doua oară la licitaţie, anunţată a avea loc pe 7 ianuarie 2013. Amatorii de chilipiruri care numai s-au interesat telefonic de autoturisme şi mai ales de preţ au motive să nu rateze cea de-a doua şansă. Preţul fiecărei maşini în parte a fost redus cu 25%. Cea mai veche este o Skoda Octavia din 2001, cu un preţ de pornire la licitaţie pe măsură, de 73 milioane lei vechi, iar cea mai nouă este tot o maşină de aceeaşi marcă fabricată în 2008, scoasă la licitaţie la un preţ de 212 milioane lei vechi.
Instituţia a ajuns să fie executată silit din cauza unei datorii de prin 2004, de pe vremea generalului Emil Creangă. Fostul şef al inspectoratului este acuzat de DNA Bacău că, împreună cu adjuncţii, contabilii şi gestionarii de atunci a folosit în interes personal fonduri europene obţinute într-un proiect ce viza instruirea personalului de specialitate din pensiunile agroturistice ce urmau a fi realizate. Dosarul, cu 15 inculpaţi şi un prejudiciu de 85.000 de euro, este pe rolul instanţei, Judecătoria Bacău stabilind un nou termen pentru audierea martorilor pentru luna ianuarie 2013.
Ştefan Rusu, şeful DGFP Neamţ, spune că decizia de executare a inspectoratului şcolar aparţine Ministerului Finanţelor şi se aplică acum deoarece în toţi aceşti ani nu s-a virat nici măcar un leu în contul datoriei. Cele patru maşini fac acum, la reducerea cu un sfert a preţului, circa 870 milioane lei vechi. „Autoturismele sunt singurele bunuri aflate în proprietatea Inspectoratului Şcolar Neamţ, deci sunt singurele bunuri care pot fi executate în contul datoriei”, spune şeful Fiscului.