”Mascații” de la jandarmi, în acțiune

mascat

* Media lunară de intervenţii este de 100 de acţiuni

* Vârful activităţii este în perioada verii

 Jandarmii nemţeni au avut, pe partea de intervenţie şi menţinerea ordinii şi liniştii publice, numeroase misiuni în cursul acestui an, cele mai multe concentrate pe perioada verii. Din cele aproape 900 de intervenţii derulate în nouă luni ale acestui an, cele mai multe au fost în lunile ianuarie, la sărbătorile de iarnă (125 de acţiuni), în aprilie când s-a sărbătorit Paştele (119 acţiuni), dar şi în perioada vacanţei, când în cele trei luni de vară s-au desfăşurat 350 de intervenţii, potrivit datelor furnizate de maiorul Daniel Todirică, şeful Serviciului organizare şi coordonare misiuni din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Neamţ.

„O parte a activităţii noastre se desfăşoară în zona vizibilă, prin Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil, care participă la misiuni de patrulare în echipaje mixte cu poliţia” a declarat maiorul Daniel Todirică. „De asemenea, jandarmii de la detaşamentul de intervenţie, acei mascaţi cum li se mai spune, participă la misiuni derulate la ordinul procurorului şi cu aprobarea instanţei, cum sunt percheziţiile, punerea în executare a mandatelor de aducere, au activităţi de restabilire a ordinii şi liniştii publice şi de menţinere a ordinii la mitingurile publice, la marile acţiuni sportive şi la manifestările culturale ample. Atribuţiile sunt inclusiv de constatare a contravenţiilor şi a infracţiunilor şi de aplicarea măsurilor, care pot însemna chiar şi conducerea suspecţilor la poliţie unde continuă acţiunile specifice de identificare şi cercetare a întregii activităţi infracţionale. Dar, ca oamenii să înţeleagă şi să facă diferenţa, Jandarmeria are atribuţii de constatare a infracţiunilor flagrante, aceasta însemnând inclusiv acţiunile imedit următoare comiterii unei fapte, când echipajul de jandarmi porneşte, de exemplu, pe urma infractorilor şi îi prinde”.

În primele nouă luni ale anului, jandarmii de la Detaşamentul Mobil au constatat 136 de infracţiuni în cursul misiunilor directe de patrulare, în urma apelurilor primite prin 112 sau a sesizărilor primite. „Faptul că cele mai multe acţiuni se înregistrează în cursul sezonului estival arată că, în general, nemţenii sunt oameni paşnici, iar incidentele care inevitabil apar sunt de relativ mică amploare. De regulă, pe fondul consumului de alcool izbucnesc scandaluri care pot degenera în bătăi şi folosirea diverselor arme , de pildă, de către părţile aflate în conflict”, a mai spus şeful Serviciului organizare şi coordonare misiuni.

În urma unor astfel de intervenţii, jandarmii nemţeni au depistat şi condus apoi la poliţie 109 persoane care fie erau suspectate de comitere altor infracţiuni, fie faptele săvârşite erau de natură penală şi cercetarea aparţine poliţiei şi parchetului. „Faptul că noi colaborăm cu alte instituţii şi avem un impact pozitiv în comunitate – oamenii ne percep în mod corect ca fiind cei care garantează şi asigură un climat de linişte publică – îi determină pe oameni să vină şi să ne ceară în mod direct să ne implicăm în aspecte care depăşesc atribuţiile noastre. Inclusiv instituţii ne solicită sprijinul, deşi nu avem competenţe care ţin de derularea unei anchete, de pildă, sau de punerea în executare a unei sentinţe judecătoreşti. Iar pe partea cealaltă, mascaţii sunt percepuţi ceva mai dur pentru că rolul lor este de a interveni exact în acele situaţii periculoase, de risc şi nu o pot face fără o dotare şi un echipament adecvate” a adăugat maiorul Daniel Todirică.

Cristina IORDACHE