Marșul pentru viață 2014: „Adopția, o alegere nobilă”

20/03/2014

mars

 Marșul pentru viață se va desfășura pe 23 martie, începând de la ora 13.00, pe traseul Biserica „Sfântul Spiridon” de la Spitalul Judeţean Neamţ – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Consiliul Judeţean Neamţ – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”. Tema din acest an este „Adopția, o alegere nobilă” şi a fost aleasă din motivul că adesea, societatea românească şi-a abandonat copiii şi a abandonat mamele. Adopția este o soluție firească pentru ocrotirea copiilor născuți de mame aflate în dificultate, ale căror familii nu își pot asuma responsabilitatea creşterii unui copil.

În România, din păcate, nu există o cultură a adopției. Copilul adoptat este văzut ca un copil de mâna a doua. Familia care adoptă este văzută ca nefirească. Mama sau părinții care își lasă copilul să fie adoptat sunt considerați nedemni de numele de părinți. Aceste calificări nu sunt corecte și ele îngreunează mult încredințarea spre adopție, adopția și integrarea copilului adoptat. Dacă în centrul atenției se pune interesul copilului, totul se schimbă. Un copil adoptat este un copil binecuvântat, la a cărui viață au contribuit două rânduri de părinți. Părinții adoptivi sunt de admirat pentru dragostea lor. Părinți naturali trebuie sprijiniți în luarea unei decizii deplin responsabile, care să aibă în vedere interesul copilului din toate punctele de vedere. Nu trebuie, în niciun caz, disprețuiți pentru că au ales, adesea cu multă durere sufletească, să încredințeze altcuiva creșterea și educația copilului lor. În ceea ce privește legea românească a adopției, ea nu prevede soluții pentru unele situații des întâlnite. De exemplu, este necesară legiferarea începerii demersului de încredințare spre adopție încă din perioada sarcinii. Astfel se va reduce abandonul, mortalitatea infantilă și va crește numărul de adopții. România poate și trebuie să construiască viitorul celor mai vulnerabili copii ai săi prin politici adaptate realității și testate pe plan internațional.

Organizarea marşului în Piatra-Neamţ este asigurată de Protopopiatul Piatra-Neamţ în colaborare cu Protopopiatul Roznov, Birourile Pro Vita din cele două instituţii, Asociaţia Tineretul Ortodox Român din Piatra-Neamţ şi Asociaţia Creştin Ortodoxă Mama Olga Piatra-Neamţ.

Andreea FLOREA