Mari întârzieri la proiectul de apă și canalizare

mot apaserv”Până în 2018 trebuie încheiate lucrările la apă și canalizare în tot județul, însă deja sunt întârzieri majore în executarea proiectului”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Județean Neamț.

”Fac apel la constructorii care s-au angajat să realizeze în termen aceste lucrări, pentru că vorbim aici de bani europeni,  pentru că au semnat nişte contracte şi au și ei nişte răspunderi. Poate nu înţeleg angajamentele pecuniare pe care le au sau poate ar trebui să vedem cum s-au angajat la anumite lucrări pe care nu le-au realizat“, a precizat șeful CJ.

În unele cazuri, procentul de realizare a lucrărilor este de doar 20%, cum ar fi Romanul. Conform proiectului, în Roman trebuie extinsă reţeaua de canalizare cu 14.869 de metri.

„Lucrări întârziate sunt şi la Târgu-Neamţ, la Bicaz sau la Roznov. Fac un apel către cei care gestionează aceste proiecte să ia în serios problema execuţiei lucrărilor şi a încadrării acestora în termenele stabilite prin contracte”.

Președintele Consiliului Județean a nuanțat și aspecte din proiectul de extindere a reţelei de apă în acele zonele mărginașe, cu locuinţe individuale, unde veniturile sunt mai mici sau chiar interesul pentru racordare este mai mic. Un racord, despre care se presupune că este dintr-un material mai scump, pe care cei mai mulți nu și-l permit, din ceramică, poate costa între 1.600 de lei şi 2.000 de lei.

Petru Movilă, variante de lucru

„Varianta care prevede intervenţia pe trotuar este cea mai costisitoare, dar soluţia este numai la cei care au făcut proiectarea. Ei trebuie să-şi asume, deoarece ei sunt cei care nu au prins în calcul proiectul primăriei de a reface această bucată de drum. Nu cred că de la  Primăria Piatra Neamţ să dea aviz de începere a lucrărilor în condiţiile în care riscă corecţii şi pierderea garanţiei la lucrare“, aprecizat șeful CJ.

”Noi ne-am gândit să prelumăm noi această stradă. Soluţiile şi costurile pentru intervenţiile posibile pe strada Petru Movilă au fost deja expuse consilierilor. Este vorba de trei soluţii: două în care s-ar găuri asfaltul în 12 locuri cu incizii de 2,5 metri sau de 5,5 metri, prima costând 4,1 milioane de lei iar a doua 8,3 milioane de lei. A treia soluţie are două variante care necesită refacerea asfaltului pe toate cele patru benzi şi care, în funcţie de varianta aleasă, poate costa 5,1 milioane de lei sau 7,3 milioane de lei”, a precizat Constantin Iacoban.

M.O.T.