MAREA NEDREPTATE DE LA BORCA

erou borca* Urmașii eroilor căzuți în cel de al doilea război mondial nu au primit cele 5 hectare de pădure

* Alături, la nici un km de ei, familia Sturdza a primit peste 27.000 de hectare!
* Demersul, susținut de senatorii și deputații nemțeni, a fost respins definitiv de Guvern și de Parlament
* Situația ar putea ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
De la începutul anului 2015 și până ieri, peste 50 de oameni din Borca au depus dosarele pentru reevaluarea dreptului pe care îl au asupra a 5 hectare de pădure, într-un demers disperat și umilitor pentru oameni  ai căror părinți au murit pe front.

Subiectul, dureros de vechi, are nuanțe evidente de nesimțire: vorbim de eroi de război a căror nume se află pe monumentul ridicat în fața Primăriei din Borca, ai căror moștenitori nu au putut să intre în posesia pădurii, din cauza unor hotărâri judecătorești date pe legi discutabile.

Oamenii, în frunte cu primarul, sunt extrem de nemulțumiți și au reluat această problemă în prima zi de lucru din an, pe 5 ianuarie, când au fost la Primărie și au depus 50 de dosare de reevaluare.

”Este o situație extrem de dureroasă.Uitați-vă, pe monument, este trecut numele lui Ioan Ursu, erou de război din Borca dar și alții. Oamenii n-au reușit niciodată să-și primească drepturile.  Este vorba de 5 hectare de pămînt, dosare ajunse în instanță și soluționate nefavorabil. M-am uitat atent pe toate retrocedările, și am văzut că familia Sturdza, care nu are nici o legătură cu monumentul, a primit 27.000 de hetare de pădure. Acolo s-a putut!” a spus  primarul de Borca, Ovidiu Geo Niță.

Propunerile legislativă exclusiv marca Neamț

Situația de la Borca nu este necunoscută parlamentarilor nemțeni. Indiferent de culoarea lor politică, toți parlamentarii de Neamț au semnat și au motivat o propunere menită să facă dreptate la Borca, luând punct cu punct fiecare frază care trebuia modificată.

Motivul pentru care familia princiară a putut primi zeci de mii de hectare din masivul Ceahlău, inclusiv din Parcul Național aria protejată, în timp ce eroii ținutului n-au primit un copac, nu stă neapărat în vreo eroare judiciară. Ar fi trebuit modificat articolul 36 din legea 1, o lege care, spun parlamentarii nemțeni ”a reușit să elimine o discriminare, dar a creat altele”.

În acest sens, parlamentarii de Neamț au cerut completarea legii ”cu o prevedere clară, fermă, logică și generatoare de efecte pozitive, față de urmașii acestor eroi/veterani de război care nu au putut beneficia de legile funciare”.

”(…)Reglementarea este absolut necesară pentru a reglementa actul de dreptate demarat și împlinit în mare parte prin legile funciare anterioare, cât și pentru a preîntâmpina formularea unor noi și noi plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv condamnarea României de către această instanță pentru practici discriminatorii și pentru lipsa unei legislații uniforme și previzibile în spirit european”.

În timp ce propunerea (vezi documentul alăturat) a primit avizul Consiliului Legislativ, odată ajunsă la Guvern, primul ministru a respins-o.

”Din păcate, până acum, nu s-a făcut nimic. Am discutat cu mai mulți veterani și cu urmașii acestora, și le-am spus că se încearcă o nouă abordare legislativă a parlamentarilor, să mai aibă răbdare. Dar oamenii au tot avut răbdare. Începând din 5 ianuarie anul acesta, am primit 50 de dosare, dintr-un total de peste 100 de dosare soluționate nefavorabil. S-a făcut o mare nedreptate!”, a spus primarul de Borca.

Parlamentul s-a spălat pe mâni

În primă fază, modificarea legislativă propusă de parlamentarii nemțeni, a fost respinsă de Senat, la hurtă cu vreo alte 20 de propuneri.

Ajunsă la Camera Deputaților, aleșii Neamțului n-au reușit să-și impună punctul de vedere față de colegii lor. Anul trecut, Camera Deputaților (Cameră decizională), a repins propunerea.

Potrivit stenogramei de ședință în dezbaterile din plen, ”Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare completarea art.36 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării unor lacune legislative care au creat disfuncţionalităţi în aplicarea legii.

Guvernul nu susţine adoptarea iniţiativei legislative.

Comisia pentru administraţie publică a dat aviz negativ.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a dat aviz negativ”.

 

Curtea Europeană, ultima soluție

Așa cum se conturează acum situația la Borca, nu se prevede nici o soluție. ”Noi am primit aceste dosare pentru reevaluare. Soluția ar fi tot la parlamentari, am încercat din nou, în decembrie, am vorbit cu domnul senator Bumbu, cu dl. deputat Enache, cu dl. Harbuz. Să știți că nu e bine deloc. Vorbim de veterani de război și chiar de eroi. Urmașii lor umbă de ani de zile pentru drepturile lor. Nu mai vorbim de faptul că alături, chiar alături de ei, familia Sturdza a beneficiat de toate drepturile”, a precizat primarul de Ovidiu Niță.

Mariana OLTEAN TUDOSE