Obţinerea unei locuinţe a devenit pentru mulţi tineri pietreni o prioritate. Chiar dacă piaţa imobiliară abundă de oferte de toate felurile, de la garsoniere la apartamente sau vile, achiziţionarea unei case este o problemă din cauza veniturilor diminuate de criză şi a accesului la credite bancare. În aceste condiţii, sute de tineri au depus dosare la Primărie, în speranţa că vor avea norocul să primească o locuinţă socială sau în regim ANL.
Autorităţile locale caută soluţii pentru construcţia de locuinţe destinate tinerilor. Mansardarea unor blocuri din municipiul Piatra-Neamț, acolo unde structura de rezistenţă permite acest lucru, ar putea fi, în opinia autorităților, o soluție pentru lipsa acută de unități locative. Programul de mansardare a fost demarat în urmă cu mai mulți ani, iar până acum au fost supraetajate 11 blocuri, după anveloparea imobilelor respective. ”Pentru anul 2015, ne-am propus să mansardăm blocul H6 din cartierul Speranța, unde vom realiza 16 unități locative și intenționăm să mai atacăm și alte investiții cu bani de la bugetul local”, a spus primarul Dragoș Chitic. Pentru mansardare este necesar acordul tuturor locatarilor din bloc. Programul de supraetajare a blocurilor de locuințe a început în 2008, la blocul blocul F8 din cartierul Mărăței. În urma mansardării au rezultat nouă apartamente.
Locuinţele sunt o problemă din cauza numărul insuficient al acestor unităţi locative raportat la numărul mare de cereri, iar autorităţile locale încearcă să rezolve această problemă delicată. Una dintre soluţii a fost și transformarea fostului cămin de bătrâni de pe strada Nufărului în bloc de locuinţe sociale. Astfel, imobilul a fost renovat și reabilitat, iar aleșii locali au aprobat în ședința de la sfârșitul lunii trecute, repartizarea a 34 de garsoniere în blocul de pe strada Nufărului. De asemenea, au mai fost repartizate câteva locuințe libere din fondul locativ al primăriei, în diferite zone din oraș (cartierele Speranța, Dărmănești, Mărăței, Văleni).
(I.C.)